Jeśli lubicie czekoladę musicie zrobić te pancakes'y
...są naprawdę przepyszne!
U nas standardowo na śniadanie, ale mogą posłużyć jako deser z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców lub z dodatkiem frużeliny,
lub po prostu z golden syropem, także na kolację.
Nam wyszło 12 dość sporych kwiatuszków i serduszek :)
Zapraszam.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanej czekolady (może być i ciemna i mleczna)
Wszystkie składniki za wyjątkiem posiekanej czekolady zmiksować.
Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
Patelnię mocno rozgrzać z niewielką ilością oleju.
Zmniejszyć nieco ogień (inaczej będą się zbyt szybko przypiekać, tak jak u mnie:)), nakładać ciasto na patelnię, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza odwracać na drugą stronę.
Podawać z ulubionymi dodatkami: bita śmietana, świeże owoce, frużelina, golden syrop.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz