poniedziałek, 30 czerwca 2014

Polędwica wieprzowa z kurkami



Sezon na kurki czas zacząć!

To chyba nasze ulubione grzyby i bardzo żałujemy że są tylko sezonowo :(
Aczkolwiek jak już są to korzystamy z ich dobrodziejstw przez cały czas zapominając o pieczarkach itp.
A żeby ich smak pozostawić na dłużej na pewno nie jedną porcję zamrozimy...

Tymczasem zapraszam Was na nasze ulubione, z udziałem kurek, danie - polędwica wieprzowa w sosie kurkowo-śmietanowym.

Palce lizać!




Składniki dla 6 osób:
  • 1 kg polędwicy wieprzowej lub schabu
  • sól, pieprz
  • olej
Polędwicę pokroić na 1,5 cm plastry, posolić, oprószyć pieprzem, odstawić na chwilkę.
Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, dosłownie przez chwilkę, polędwice tylko delikatnie podsmażamy.

Przekładać do oddzielnego naczynia, może to być namoczony wcześniej garnek rzymski, naczynie żaroodporne (tu będziemy zapiekać w piekarniku) lub głęboka patelnia (tu dusimy na ogniu). Ja zazwyczaj robię to w garnku rzymskim, ale dzisiaj zależało mi na czasie zatem dusiłam całość w głębokiej patelni.



Składniki na sos:
  • 500 g kurek
  • 3 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz


Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na większej patelni rozgrzać masło, zmniejszyć ogień i wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić - trwa to około 7 minut.

Dorzucić kurki na patelnię i wciąż na małym ogniu chwilkę pogotować - około 15 minut. Kurki puszczą sporo wody, ale nie odlewać jej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, dodać połowę posiekanej natki pietruszki, posolić, popieprzyć do smaku. Poddusić około 5 minut i wyłączyć.

Jeśli sos mamy gotowy, polędwiczki podsmażone to zalewamy mięso sosem wraz z kurkami, przykrywamy nasze naczynie.

Jeśli:

    • pieczemy w garnku rzymskim, to wstawiamy garnek do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180ºC i pieczemy 45minut - 1h
    • pieczemy w naczyniu żaroodpornym to wstawiamy je do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy przez 30 minut
    • dusimy w głębszej patelni, na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem oraz gotowanymi warzywami np. fasola szparagowa czy brokuł.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz