Sezon na kurki czas zacząć!
To chyba nasze ulubione grzyby i bardzo żałujemy że są tylko sezonowo :(
Aczkolwiek jak już są to korzystamy z ich dobrodziejstw przez cały czas zapominając o pieczarkach itp.
A żeby ich smak pozostawić na dłużej na pewno nie jedną porcję zamrozimy...
Tymczasem zapraszam Was na nasze ulubione, z udziałem kurek, danie - polędwica wieprzowa w sosie kurkowo-śmietanowym.
Palce lizać!
Składniki dla 6 osób:
- 1 kg polędwicy wieprzowej lub schabu
- sól, pieprz
- olej
Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, dosłownie przez chwilkę, polędwice tylko delikatnie podsmażamy.
Przekładać do oddzielnego naczynia, może to być namoczony wcześniej garnek rzymski, naczynie żaroodporne (tu będziemy zapiekać w piekarniku) lub głęboka patelnia (tu dusimy na ogniu). Ja zazwyczaj robię to w garnku rzymskim, ale dzisiaj zależało mi na czasie zatem dusiłam całość w głębokiej patelni.
Składniki na sos:
- 500 g kurek
- 3 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 400 g śmietany 12%
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Na większej patelni rozgrzać masło, zmniejszyć ogień i wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić - trwa to około 7 minut.
Dorzucić kurki na patelnię i wciąż na małym ogniu chwilkę pogotować - około 15 minut. Kurki puszczą sporo wody, ale nie odlewać jej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, dodać połowę posiekanej natki pietruszki, posolić, popieprzyć do smaku. Poddusić około 5 minut i wyłączyć.
Jeśli sos mamy gotowy, polędwiczki podsmażone to zalewamy mięso sosem wraz z kurkami, przykrywamy nasze naczynie.
Jeśli:
Jeśli sos mamy gotowy, polędwiczki podsmażone to zalewamy mięso sosem wraz z kurkami, przykrywamy nasze naczynie.
Jeśli:
- pieczemy w garnku rzymskim, to wstawiamy garnek do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180ºC i pieczemy 45minut - 1h
- pieczemy w naczyniu żaroodpornym to wstawiamy je do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy przez 30 minut
- dusimy w głębszej patelni, na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub makaronem oraz gotowanymi warzywami np. fasola szparagowa czy brokuł.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz