Cały czas poszukujemy coraz to nowszych przepisów na frittaty.
Są dla nas miłym, wspólnym, weekendowym śniadaniem.
...ale mogą być także szybką przekąską w ciągu dnia czy lekką kolacją.
Frittata jest jak omlet - masa jajeczna z dodatkami, a od omleta rożni się tym że najpierw ją smażymy na kuchni a potem zapiekamy w piekarniku.
Konieczna do tego jest patelnia/naczynie na której można zarówno smażyć jak i zapiekać w piekarniku.
Idealne są do tego patelnie żeliwne z odpinaną rączką...
...chyba niedługo sobie takową sprawię patrząc na częstotliwość jedzonych u nas w domu frittat....
...ale mogą być także szybką przekąską w ciągu dnia czy lekką kolacją.
Frittata jest jak omlet - masa jajeczna z dodatkami, a od omleta rożni się tym że najpierw ją smażymy na kuchni a potem zapiekamy w piekarniku.
Konieczna do tego jest patelnia/naczynie na której można zarówno smażyć jak i zapiekać w piekarniku.
Idealne są do tego patelnie żeliwne z odpinaną rączką...
...chyba niedługo sobie takową sprawię patrząc na częstotliwość jedzonych u nas w domu frittat....
Składniki dla 2 osób:
- 4 jajka
- duża garść świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka
- 12 pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor normalny
- 125 g sera (camembert, kozi w roladce lub mozzarella w kulce)
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- świeże zioła
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Przygotować patelnię na której będziemy szykować danie (smażyć i zapiekać).
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, koktailowe przekroić na pół, duży na półplasterki, posolić, posypać połową oregano, odstawić.
W miseczce lub głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką masła, dodać wyciśnięty czosnek, podsmażyć przez kilka minut. Szpinak umyć, wrzucić na patelnię podsmażyć przez 2-3 minuty aż zwiędnie.
Masę jajeczną przemieszać, wlać na patelnię. Na górze ułożyć pomidory i plasterki sera, doprawić pieprzem, pozostałym oregano i świeżymi ziołami.
Smażyć przez około 2 minuty (nie mieszać), następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika skroipić oliwą z oliwej i podawać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz