sobota, 21 czerwca 2014

Frittata ze szpinakiem i pomidorami



Cały czas poszukujemy coraz to nowszych przepisów na frittaty.
Są dla nas miłym, wspólnym, weekendowym śniadaniem.

...ale mogą być także szybką przekąską w ciągu dnia czy lekką kolacją.

Frittata jest jak omlet - masa jajeczna z dodatkami, a od omleta rożni się tym że najpierw ją smażymy na kuchni a potem zapiekamy w piekarniku.

Konieczna do tego jest patelnia/naczynie na której można zarówno smażyć jak i zapiekać w piekarniku.
Idealne są do tego patelnie żeliwne z odpinaną rączką...
...chyba niedługo sobie takową sprawię patrząc na częstotliwość jedzonych u nas w domu frittat....



Składniki dla 2 osób:
  • 4 jajka
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • 12 pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor normalny
  • 125 g sera (camembert, kozi w roladce lub mozzarella w kulce)
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • świeże zioła
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Przygotować patelnię na której będziemy szykować danie (smażyć i zapiekać).

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, koktailowe przekroić na pół, duży na półplasterki, posolić, posypać połową oregano, odstawić.

W miseczce lub głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem.

Rozgrzać patelnię z 1 łyżką masła, dodać wyciśnięty czosnek, podsmażyć przez kilka minut. Szpinak umyć, wrzucić na patelnię podsmażyć przez 2-3 minuty aż zwiędnie.

Masę jajeczną przemieszać, wlać na patelnię. Na górze ułożyć pomidory i plasterki sera, doprawić pieprzem, pozostałym oregano i świeżymi ziołami.
Smażyć przez około 2 minuty (nie mieszać), następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 15 minut.



Po wyjęciu z piekarnika skroipić oliwą z oliwej i podawać.

Idealnie pasuje z chlebkiem lub świeżą bułeczką :)





Smacznego.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz