Świetny dodatek do pieczywka na lekkie śniadano.
Idealne do świeżego pieczywka lub do grzanek polanych oliwą lub do grzanek francuskich z tego przepisu.
Bardzo smaczne połączenie jajek z awokado.
Składniki na 2 porcje:
- 3 jajka ugotowane na lekko twardo
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki majonezu, najlepiej domowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- listki kolendry lub bazylii do przybrania
Jajka ugotować, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować 5 minut od czasu zagotowania. Po tym czasie zlać zimną wodą i szybko wystudzić. Zimne obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Wrzucić do miseczki.
Dodać wyciśnięty czosnek.
Awokado obrać ze skóry i pokroić w kostkę, od razu skropić cytryną. Dodać do miski z jajkami. Posolić, popieprzyć, dodać majonez i oliwę, dokładnie wymieszać.
Podawać na pieczywie, ozdobić listkiem bazylii lub kolendrą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz