czwartek, 12 czerwca 2014

Piersi kaczki w majeranku



...nie ma to jak dobrze przygotowana kaczka....

Ta zdecydowanie przypada nam do gustu i smaku, pojawia się u nas w domu dość regularnie :)
...a potem szybko znika :)

Piesi kaczki piekę oczywiście w garnku rzymskim, co i Wam polecam, mięso musi się piec nieco dłużej niż w normalnym naczyniu żaroodpornym, ale smak jest niepowtarzalny.... soczysta i smakowita...
Ale jak na chwilę obecną takowego nie posiadacie możecie oczywiście 




Składniki dla 4 osób:

  • 4 piersi kaczki
  • garść suszonego majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • 4 jabłka
  • żurawina w słoiczku

Umyć piersi kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć na krzyż.
Do miseczki wlać sok, sos sojowy, dodać wyciśnięty czosnek i majeranek, wszystko dokładnie wymieszać. 
Każdą pierś maczać w marynacie i wkładać do większej miseczki, jak już zrobimy tak ze wszystkimi piersiami, resztą marynaty zalać je w misce. Trzymać w zalewie całą noc.
Na drugi dzień, rozgrzać patelnię z oliwą, zrumienić piersi na patelni z obu stron. Przełożyć je do garnka rzymskiego (pamiętaj wcześniej namoczyć go w wodzie) lub naczynia żaroodpornego, dolać marynatę.
Jeśli pieczesz w garnku rzymskim, wstaw go do zimnego piekarnika, nastaw piekarnik na 180ºC  i piecz przez 1,5h.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy przez 1h.

W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na połówki, wydrążamy ogryzek i pestki a w ich miejsce wkładamy żurawinę. Na 30 minut przed końcem pieczenia (w obu przypadkach) dokładamy jabłka i całość pieczemy dalej.

Garnek rzymski odkrywamy na 10 minut przed końcem pieczenia.

Podawać z ryżem, surówka nie jest raczej potrzebna bo mamy przepyszne jabłuszka :)

Danie łatwe i szybkie w zrobieniu i mam nadzieję że Wam także będzie smakować.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz