środa, 25 czerwca 2014

Kokosowo-pomarańczowy sernik na zimno



Pozostało mi nieco sera po ostatnim serniku z musem truskawkowym postanowiłam zatem zrobić nieco inny dla odmiany.

Sernik z dodatkiem mleczka kokosowego, choć jest tu mało wyczuwalne i sokiem z pomarańczy, która daje bardzo ciekawy smak.

Sernik przybrany truskawkami - także wciśnięte w środek sernika, na górze widać frużelinę truskawkową, a boki obłożone pokruszonym batonikiem Princessa kokosowa, a wszystko na spodzie z kokosowych herbatników....

Bardzo ciekawy smak i połączenie....

Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na spód:

  • 170 g herbatników kokosowych
  • 70 g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć i wraz z masłem zmiksować w malakserze do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej samo dno a papier wypuścić dołem).
Na jej spód wyłożyć zmiksowane ciasteczka z masłem i wgnieść je w spód, wyrównać. Wstawić do lodówki i schłodzić przez 30 minut.



Składniki na sernik:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 g białej czekolady

Do misy miksera włożyć ser i zmiksować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.
Skórkę z pomarańczy zetrzeć i dodać do masy serowej, z pomarańczy wycisnąć sok i zostawić na później.

Białą czekoladę rozpuścić na parze (włożyć w metalową miskę i postawić na garnku z wodą, gotować do rozpuszczenia, mieszając co chwila) lub w mikrofali.

Otworzyć puszkę z mleczkiem kokosowym, gęstą część dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.

Żelatynę wsypać do większej miseczki i zalać pozostałym płynem z puszki z mleczkiem kokosowym, odstawić na 10 minut aż napęcznieje.
Po tym czasie dolać do niej sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i podgrzać (albo na parze jak czekoladę) albo w mikrofali. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia żelatyny i uzyskania jednolitej konsystencji. Nie można doprowadzić żelatyny do wrzenia bo starci swoje właściwości. Od razu po rozpuszczeniu żelatyny dodać do niej rozpuszczoną białą czekoladę, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dołożyć do żelatyny 3 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Teraz można żelatynę (wraz ze wszystkimi dodatkami) wmiksować w masę serową. 

Masę można przelać na nasze schłodzone herbatniki w tortownicy. 
Jeśli macie słabą tortownice i obawiacie się czy masa nie wypłynie można na kilka minut włożyć masę serową w misie miksera do lodówki do lekkiego stężenia i dopiero potem przelać na herbatniki.

W masę serową powciskać połówki truskawek.

Wstawić do lodówki na przynajmniej 3h do całkowitego zastygnięcia.

oraz 
  • 400 g świeżych truskawek
  • frużelina truskawkowa przygotowana wg tego przepisu
  • wiórki kokosowe do posypania frużeliny
  • batonik Princessa kokosowa - pokruszyć do obłożenia boków

Przed podaniem wyjąć z obręczy tortownicy i dowolnie udekorować :)
Można boki obłożyć pokruszonym batonikiem Princessa :)

Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz