Różności z bobem - dobra sprawa, ma ciekawy smak w połączeniu z innymi produktami.
Oto nasza ulubiona sałatka :)
Z kaszą kuskus, bobem, winogronami, szpianakiem i serem feta.
Zachęcam do zrobienia, naprawdę dobra :)
Składniki na 4 osoby:
- 120 g kaszy kuskus
- 150 ml bulionu warzywnego
- 300 g bobu
- 150 g szpinaku
- 1 ząbki czosnku
- 300 g czerwonych lub różowych winogron
- 180 g sera feta
- bazylia
Składniki na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Kaszę kuskus wsypać do miseczki, zalać bulionem, wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia.
Bób ugotować w osolonej wodzie, ostudzić troszkę i obrać (sałatka jest dobra z jeszcze lekko ciepłym bobem).
Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki. Włożyć na patelnię, dodać posiekany czosnek, posolić, popieprzyć. Smażyć na patelni ale tylko do momentu aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z patelni, odcisnąć z wody i grubo pokroić.
Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Ser feta pokroić w niedużą kostkę.
Do miski włożyć kaszę kuskus i rozdrobnić ją widelcem, dołożyć do niej bób, szpinak, winogrona i ser feta.
Dodać sos do sałatki i wszystko delikatnie wymieszać. Na górę wrzucić listki bazylii.
Od razu podawać.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz