wtorek, 17 czerwca 2014

Sernik na zimno z musem truskawkowym



Bosko przepyszny sernik na zimno!
W smaku idealny, bardzo delikatny, lekki i w ogóle nie słodki...
Idealnie łączy się ze spodem z ciasteczek maślanych.

I wiecie co, jest straszliwie fit :)
...bo zrobiony na jogurcie :) 

Wszystkim bardzo smakował i szybko się skończył...
...ale zrobię powtórkę na dniach bo zostało mi sera :)

Zapraszam i zachęcam do wykonania.


Składniki na spód:
  • 170 g ciastek maślanych
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Ciasteczka wraz z masłem zmiksować w malakserze do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy.


Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej samo dno a papier wypuścić dołem).
Na jej spód wyłożyć zmiksowane ciasteczka maślane z masłem i wgnieść je w spód, wyrównać. Wstawić do lodówki i schłodzić przez 30 minut.


Składniki na masę serową:

  • 360 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (może być gotowy w wiaderku, ważne aby był gęsty, ja kupuję firmy President)
  • 360 g jogurtu greckiego
  • 85 g cukru pudru
  • 11 g cukru wanilinowego
  • 14 g żelatyny
  • 55 ml wody

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.  Następnie rozpuścić ją poprzez podgrzanie w garnku z wodą lub w mikrofali - ważne jest aby nie dopuścić do wrzenia. Odstawić do ostudzenia.

Do misy miksera włożyć ser oraz jogurt, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, zmiksować. 2 łyżki masy serowej włożyć do ostudzonej żelatyny i dokładnie razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.


Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa truskawkowa:

  • 220 g jogurtu greckiego
  • 570 g truskawek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 7 płaskich łyżek cukru pudru
  • 23 g żelatyny
  • 85 ml wody


Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny i cukier puder, zmiksować razem.

Żelatynę ponownie jak poprzednio namoczyć w wodzie na 10 minut a następnie podgrzać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.

Do misy miksera włożyć jogurt grecki i miksować przez chwilkę. Do ostudzonej żelatyny dodać 2 łyżki truskawkowego puree i dokładnie wymieszać. Do jogurtu dodać puree z truskawek oraz wymieszaną żelatynę, wszystko dokładnie razem zmiksować do powstania jednolitej masy. Wyłożyć na stężałą masę serową, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem udekorować.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz