sobota, 28 czerwca 2014

Placek po cygańsku



Placek po cygańsku to nic innego jak dość ostro przyprawiony gulasz, podany na placku ziemniaczanym....

My bardzo lubimy od czasu do czasu...
...za wyjątkiem moich dzieci które mają jakąś traumę ze szkolnej stołówki i odmawiają jedzenia gulaszu :(

A ja bardzo lubię gulasz, zwłaszcza na dobrym mięsie wołowym.

Ten oto tutaj przyprawiłam jedną dużą papryczką chilli (z duszą na sercu czy damy radę zjeść....) i świeżymi ziołami z moich upraw...

Wyszedł bardzo smaczny...




Składniki dla 6 osób:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej
W pierwszej kolejności szykujemy i gotujemy gulasz....

Składniki na gulasz:
  • 1 kg wołowiny
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • papryczka chilli
  • zioła te co lubicie
  • 4 łyżki oleju
  • mąka do oprószenia mięsa

Mięso umyć, pokroić w kostkę, ale nie za drobną.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Rozgrzać patelnię z olejem.
Do talerza od zupy nasypać odrobinę mąki. Mięso obtaczać w mące i wkładać partiami na patelnię z olejem, obsmażać z obu stron i przekładać do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Smażyć kolejną partię mięsa, w razie potrzeby dolać oleju. Jak skończymy smażyć mięso, to na tą samą patelnię (bez mycia) włożyć pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i wszystko razem poddusić przez 5 minut. Dodać do garnka z mięsem. Dodać papryczkę pokrojoną na drobno.
Wlać do garnka wodę, ale tylko do takiego poziomu aby zakrywała mięso.

Nastawiamy garnek na ogień, do momentu zagotowania na większy, następnie zmniejszamy do małego, przykrywamy i dusimy. Czas duszenia zależy od jakości mięsa jakie mamy. Trzeba jednak pamiętać, że duszenie mięsa wołowego zajmuje trochę czasu - 1,5-2h. 
Na koniec duszenia dodałam zioła oraz posoliłam i popieprzyłam gulasz.

Mięso musimy co jakiś czas przemieszać w garnku aby nie przywarło do dna i się nie przypaliło. Ja nie zagęszczam zazwyczaj już gulaszu, jednak jeśli sos wyjdzie Wam za rzadki to należy 1 łyżkę mąki rozbełtać w odrobinie wody, dokładnie aby nie było grudek, wlać do gulaszu i dokładnie wymieszać, pogotować jeszcze chwilkę do zgęstnienia sosu.

Jak mamy gotowy gulasz możemy usmażyć placki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce.
Dodajemy pozostałe składniki.

Rozgrzewamy patelnię z olejem.
Jednorazowo smażymy placek dla jednej osoby.
Na taki placek daje 6 łyżek masy na placki ziemniaczane (odpowiada to 3 zwykłym plackom). Smażyć z każdej strony do zrumienienia. Placem jest spory zatem trzeba umiejętnie go przewrócić, co niejednokrotnie nie jest łatwe :)
Jeśli się Wam nie uda to nic się nie przejmujcie... przykryjemy go gulaszem :).

Usmażony placek przekładamy na talerz, polewamy go gulaszem, górę dekorujemy śmietaną lub jak ktoś woli lżejszą formę jogurtem naturalnym.

Danie jest bardzo sycące.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz