poniedziałek, 23 czerwca 2014

Mocno popieprzony kurczak z nutką cytrynową



Danie godne polecenia....
Kurczak - dowolne jego części, mocno popieprzone i upieczone w garnku rzymskim z dodatkiem cebuli, rodzynek i.... cytryn, które dają całemu daniu bardzo dobry smak.

...a garnek rzymski jak zwykle powoduje soczystość i aromat potraw.

Do tego mimo dużej ilości użytego pieprzu, moje dzieci zjadły bez marudzenia.
Polecam spróbować.

Oczywiście jeśli nie macie garnka rzymskiego możecie danie przygotować w zwykłym naczyniu żaroodpornym.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg kawałków kurczaka (udka, podudzie, skrzydełka)
  • 3 spore cebule
  • 1/2 szklanek rodzynek
  • 1/2 wyszorowanej cytryny ze skórką
  • 4 łyżki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki masła klarowanego lub 4 łyżki oleju

Garnek rzymski namoczyć w zimnej wodzie.

Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. 
Kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut.

Na patelni rozgrzać masło klarowne, obsmażyć na nim kurczaka na rumiano z obu stron i przełożyć do garnka rzymskiego lub naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem.
Na pozostałym maśle obsmażyć cebulę, dosłownie przez minutę.
Cytrynę wraz ze skórką pokroić w małe kawałki.

Cebulę, cytrynę oraz rodzynki dodać do kurczaka, wszystko razem delikatnie wymieszać.

Garnek rzymski wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 170ºC i piec przez 1,5h-2h.

Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego do 170ºC piekarnika i piec przez 1h.

Podawać z ryżem oraz sałatką z sałaty i sosu winegret.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz