Idealne danie na sezon szparagowy...
Szparagi zawinięte w kawałeczki piersi kurczaka, z serem camembert, a wszystko zapieczone w szynce...
Baardzo smaczne....
Składniki dla 4 osób:
- 1 pęczek zielonych szparag (500 g)
- 1 pierś kurczaka
- 100 g szynki parmeńskiej lub podobnej
- 200 g sera camember
- oliwa
- sól, pieprz
Zagotować wodę w większym garnku.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić na wrzątek i gotować 2 minuty, wyjąć i od razu opłukać zimną wodą.
Piersi kurczaka umyć, odciąć białe włókna. Pokroić na mniejsze kawałki, rozbić, posolić i popieprzyć.
Na jeden kawałek rozbitej piersi kurczaka kłaść 2-3 szparagi, na nie plasterek sera camember. Złożyć końcówki kurczaka do środka, tak aby łączyła się na serze. Owinąć plasterkiem szynki.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować szparagi i szynkę oliwą.
Piec 15 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz