środa, 4 czerwca 2014

Szparagi zawijane w kurczaku



Idealne danie na sezon szparagowy...
Szparagi zawinięte w kawałeczki piersi kurczaka, z serem camembert, a wszystko zapieczone w szynce...

Baardzo smaczne....



Składniki dla 4 osób:
  • 1 pęczek zielonych szparag (500 g)
  • 1 pierś kurczaka
  • 100 g szynki parmeńskiej lub podobnej
  • 200 g sera camember
  • oliwa
  • sól, pieprz

Zagotować wodę w większym garnku.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić na wrzątek i gotować 2 minuty, wyjąć i od razu opłukać zimną wodą.

Piersi kurczaka umyć, odciąć białe włókna. Pokroić na mniejsze kawałki, rozbić, posolić i popieprzyć.

Na jeden kawałek rozbitej piersi kurczaka kłaść 2-3 szparagi, na nie plasterek sera camember. Złożyć końcówki kurczaka do środka, tak aby łączyła się na serze. Owinąć plasterkiem szynki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym obok siebie.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować szparagi i szynkę oliwą.
Piec 15 minut.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz