poniedziałek, 9 czerwca 2014

Mocno czekoladowe ciasto z musem truskawkowym pod truskawkowym curdem :)



Sezon truskawkowy w pełni...
Zatem kolejna propozycja na deser...
Deser wyśmienity...

Na samym spodzie mocno czekoladowe ciasto, które zostało przygotowane na oleju rzepakowym. 
Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3 i dlatego używam go nie tylko do pieczenia, smażenia i sałatek, dodaję go także do deserów i ciast gdyż dbam o zdrowie mojej rodziny przygotowując im każde danie. 

Ciasto idealnie łączy się z delikatnym musem truskawkowym, a wszystko pokrywa truskawkowy curd, który w nieco płynnej postaci bajecznie spływa po bokach deseru...

Jak dla mnie połączenie czekolady z truskawkami jest wyśmienite...



Składniki na mocno czekoladowe ciasto:


  • 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 65 g kakao
  • 150 ml wrzącej wody
  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 35 g ciemnego cukru muscovado
  • 60 ml oleju
  • 190 ml mleka
  • 130 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do niewielkiej miseczki włożyć połamaną czekoladę oraz wsypać kakao, zalać wrzącą wodą i bardzo dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Ostudzić.


Do misy miksera włożyć jajka i oba cukry. Miksować do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie delikatnym i cienkim strumieniem dodać olej rzepakowy, cały czas miksując.

po woli wlewać, ciągle mieszając mleko, na przemian z przestygniętą masą czekoladowo-kakaową.


Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.


Piekarnik nagrzać do 180ºC.


Przygotować kwadratową formę 25x25 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać przygotowane ciasto do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka.

Ciasto wyjąć i całkowicie ostudzić w formie.



Składniki na mus truskawkowy:


  • 400 g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

Do garnuszka włożyć truskawki, cukier i sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać.
Zmiksować blenderem na pure, doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika.
Od razu dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.

Wystudzić do temperatury pokojowej.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Po woli dodawać do niej sos truskawkowy i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.

Masę od razu wyłożyć na spód, wyrównać i przez kilka godzin schłodzić w lodówce.


Składniki na truskawkowy curd:

  • sok z 1 dużej cytryny
  • 2/3 szklanki pure truskawkowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
Jak ciasto wraz z musem truskawkowym wstawimy do lodówki zaczynamy szykować truskawkowy curd.
Jeśli mamy świeże truskawki to rozdrabniamy je malakserem, jeśli mamy truskawki mrożone to najpierw należy je rozmrozić. na 2/3 szklanki pure powinno wystarczyć 400 g truskawek mrożonych i około 250 g truskawek świeżych.

W niewielkim garnuszku mieszamy pure truskawkowe z sokiem z cytryny i gotujemy a małym ogniu do zagotowania.
W tym samym czasie w innym garnuszku jajka mieszamy dokładnie z cukrem za pomocą trzepaczki. Po zagotowaniu pure z sokiem wlewamy go bardzo powoli do utartych jajek, wszystko dokładnie mieszamy. Stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy, dodajemy pokrojone w małą kostkę masło.
Mieszamy, wciąż gotując na małym ogniu.
Masa powinna powoli gęstnieć.

Jak będzie wystarczająco gęsta, zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.

Jak tylko wystygnie sprawdzić czy nasz mus na mocno czekoladowym spodzie już się zgęstniał na tyle aby móc na niego wyłożyć curd.
Jeśli tak, wykładamy curd i dalej ciasto chłodzimy.

Przed samym podaniem ozdabiamy połówkami truskawek.

Mam nadzieję że będzie Wam smakował tak bardzo jak i nam.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz