niedziela, 1 czerwca 2014

Frittata z chorizo i pomidorami na ostro



Kolejna frittata do kolekcji, kolejna w ostrej wersji z hiszpańską kiełbasą chorizo.
Nieco inna od poprzedniczki a może dlatego, że dodałam do niej ser feta, który jak wiemy ma specyficzny smak.
Bardzo smaczna.
Możecie użyć oczywiście innego sera - camembert czy kozi, ale proponuję choć raz spróbować z fetą.
I koniecznie dodajcie świeżą papryczkę chili...



Składniki na 2 porcje:
  • 50 g hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizo
  • 3 jajka
  • 40 ml mleka
  • 1/2 puszki obranych pomidorów wraz z sosem
  • 70 g sera może być feta, camembert, kozi
  • 1 duża czerwona papryczka chilli
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, sól, pieprz
  • 5-6 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie, ja dałam plasterki ćwiartek)
  • garść świeżej kolendry

Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż tłuszcz się z niej wytopi a kiełbasa będzie chrupiąca.
Zdjąć patelnię z ognia i usunąć ręcznikiem papierowym tłuszcz z patelni.
Patelnię postawić z powrotem na gazie, dodać pomidory i zwiększyć nieco ogień i zagotować. Pomidory rozdrobnić widelcem i gotować około 3 minut aż zgęstnieją. 

Rozgrzać piekarnik do 180.

W międzyczasie w oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z mlekiem i przyprawami. Wlać na patelnię z kiełbasą i chorizo, zmniejszyć ogień na mały, dodać pokruszony ser, papryczkę czyli i ułożyć na górze pomidory.

Wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut, do czasu aż wierzch i środek będą ścięte i delikatnie zrumienione.

Przed podaniem posypać kolendrą.

Podawać z pieczywem, oliwą z oliwek.

Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz