Kolejna frittata do kolekcji, kolejna w ostrej wersji z hiszpańską kiełbasą chorizo.
Nieco inna od poprzedniczki a może dlatego, że dodałam do niej ser feta, który jak wiemy ma specyficzny smak.
Bardzo smaczna.
Możecie użyć oczywiście innego sera - camembert czy kozi, ale proponuję choć raz spróbować z fetą.
I koniecznie dodajcie świeżą papryczkę chili...
Nieco inna od poprzedniczki a może dlatego, że dodałam do niej ser feta, który jak wiemy ma specyficzny smak.
Bardzo smaczna.
Możecie użyć oczywiście innego sera - camembert czy kozi, ale proponuję choć raz spróbować z fetą.
I koniecznie dodajcie świeżą papryczkę chili...
Składniki na 2 porcje:
- 50 g hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizo
- 3 jajka
- 40 ml mleka
- 1/2 puszki obranych pomidorów wraz z sosem
- 70 g sera może być feta, camembert, kozi
- 1 duża czerwona papryczka chilli
- przyprawy: 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, sól, pieprz
- 5-6 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie, ja dałam plasterki ćwiartek)
- garść świeżej kolendry
Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż tłuszcz się z niej wytopi a kiełbasa będzie chrupiąca.
Zdjąć patelnię z ognia i usunąć ręcznikiem papierowym tłuszcz z patelni.
Patelnię postawić z powrotem na gazie, dodać pomidory i zwiększyć nieco ogień i zagotować. Pomidory rozdrobnić widelcem i gotować około 3 minut aż zgęstnieją.
Rozgrzać piekarnik do 180.
W międzyczasie w oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z mlekiem i przyprawami. Wlać na patelnię z kiełbasą i chorizo, zmniejszyć ogień na mały, dodać pokruszony ser, papryczkę czyli i ułożyć na górze pomidory.
Wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut, do czasu aż wierzch i środek będą ścięte i delikatnie zrumienione.
Przed podaniem posypać kolendrą.
Podawać z pieczywem, oliwą z oliwek.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz