niedziela, 15 czerwca 2014

Żeberka wytrawnie



Postanowiłam przygotować żeberka w innej wersji niż dotychczas.
Zazwyczaj jemy bardziej na słodko czyli żeberka w ananasach, które bardzo nam smakują.

Wersja dzisiejsza, bardziej wytrawna, ale równie dobra, choć zdecydowanie inna w smaku.

U mnie mięso przygotowane w garnku rzymskim, odkąd go mam to prawie zawsze szykuje w nim mięsa.

Zapraszam na żeberka.


Składniki dla 4 osób:
  • 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Marynata:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta goździków, najlepiej mielonych


Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę z podanych składników, wszystkie razem wymieszać w misce. Jeśli  nie macie mielonych goździków można albo rozbić albo zmielić samemu całe.

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki z 1-2 kostkami. Umyć, osuszyć. Każdy kawałek natrzeć marynatą i wkładać do miski, zrobić tak ze wszystkimi i potem zalać pozostałą marynatą. Przykryć folią iw stawić do lodówki na minimum 12h, najlepiej na całą noc.

Jeśli będziecie piec żeberka w naczyniu żaroodpornym pamiętajcie namoczyć go na 30 minut przed pieczeniem. Następnie włóżcie żeberka do garnka, wlejcie nieco lub całą zalewę, przykryjcie przykrywą. Garnek rzymski wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 180ºC i piec przez 1,5h. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i piec dalej.

Jeśli pieczecie żeberka w zwykłym naczyniu żaroodpornym, nagrzej piekarnik do 180ºC, żeberka ułóż w naczyniu zalej nieco marynatą. Piecz przez 1 h, co jakiś czas polewając żeberka marynatą.

Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz warzywami.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz