poniedziałek, 2 czerwca 2014

Jajko sadzone ze szparagami



Pomysł na zdrowe, lekkie, dobre i szybkie śniadanie.
...z wykorzystaniem szparag, szynki parmeńskiej i jako główna część śniadanka - jajko sadzone.

Polecam.

Składniki dla 4 osób:
  • 4 jajka
  • 8 szparag
  • 4 plasterki szynki parmeńskie lub szwarcwaldzkiej lub serrano
  • odrobina startego żółtego sera
  • rucola (opcjonalnie do podania)
  • 1 łyżka masła
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki.
Zagotować wodę w garnku, szparagi wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty, po tym czasie natychmiast przepłukać zimną wodą.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Brać po 2 szparagi i owijać je 1 plasterkiem szynki parmeńskiej (lub jakiej używamy), układać na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Szparagi po całości posmarować oliwą z oliwek za pomącą pędzelka.

Wstawić i zapiekać przez 10 minut.

Gdy zostanie nam 5 minut do końca zapiekania szparag rozgrzać patelnię na jajka i rozpuścić masło.
Usmażyć jajka na sadzone, posypując po białku odrobiną sera żółtego na sam koniec smażenia.

Podawać razem ze szparagami.

Smacznego

1 komentarz:

  1. ha, robilam ostatnio taki zestaw tylko bez sera;-))

    OdpowiedzUsuń