Nie wiem czy mi uwierzycie, ale były przesmaczne :)
Drożdżówki z budyniem waniliowym i truskawkami....
Aż miło się je zjadło....
Drożdżówki z budyniem waniliowym i truskawkami....
Aż miło się je zjadło....
Składniki na 12 bułeczek:
- 300 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, za wyjątkiem roztopionego masła, i wyrobić, na końcu dodać roztopione masło.
Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i miękkie.
Uformować kulę, włożyć do miski uprzednio wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h, do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować budyń:
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- nasiona z połowy laski wanilii
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej.
200 ml mleka zagotować w garnuszku. Do pozostałych 100 ml wrzucić resztę składników i dokładnie wymieszać. Gdy mleko się nam zagotuje wlać do niego naszą mieszankę i cały czas gotując mieszać do zgęstnienia jak budyń. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu, odstawić do wystudzenia.
Gdy minie czas wyrastania, ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, uformować z nich okrągłe bułeczki.
Kłaść na 2 blachach uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.
Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut, przykryte ściereczką.
Przygotować kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki połączyć w miseczce i pokruszyć palcami na kruszonkę, odstawić.
po 30-40 minutach wyrastania bułeczek za pomocą szklanki z dużym dnem (u mnie o średnicy 7 cm) robić w każdej bułeczce wgłębienia aż do samego dna.
Nakładać do nich po 1 łyżce budyniu a na niego układać po 3 truskawki.
Wysmarować brzegi bułeczek jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypywać obficie kruszonką.
Piec przez 23-25 minut w temperaturze 190ºC, do zrumienienia. Studzić na kratce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz