piątek, 27 czerwca 2014

Drożdżówki z budyniem i truskawkami



Nie wiem czy mi uwierzycie, ale były przesmaczne :)

Drożdżówki z budyniem waniliowym i truskawkami....
Aż miło się je zjadło....




Składniki na 12 bułeczek:
  • 300 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki, za wyjątkiem roztopionego masła, i wyrobić, na końcu dodać roztopione masło.
Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i miękkie.
Uformować kulę, włożyć do miski uprzednio wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5h, do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować budyń:
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej.
200 ml mleka zagotować w garnuszku. Do pozostałych 100 ml wrzucić resztę składników i dokładnie wymieszać. Gdy mleko się nam zagotuje wlać do niego naszą mieszankę i cały czas gotując mieszać do zgęstnienia jak budyń. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą tak aby dotykała budyniu, odstawić do wystudzenia.

Gdy minie czas wyrastania, ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części, uformować z nich okrągłe bułeczki.
Kłaść na 2 blachach uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.

Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut, przykryte ściereczką.



Przygotować kruszonkę:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki połączyć w miseczce i pokruszyć palcami na kruszonkę, odstawić.


po 30-40 minutach wyrastania bułeczek za pomocą szklanki z dużym dnem (u mnie o średnicy 7 cm) robić w każdej bułeczce wgłębienia aż do samego dna.

Nakładać do nich po 1 łyżce budyniu a na niego układać po 3 truskawki.
Wysmarować brzegi bułeczek jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypywać obficie kruszonką.


Piec przez 23-25 minut w temperaturze 190ºC, do zrumienienia. Studzić na kratce.


Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz