czwartek, 12 czerwca 2014

Sorbet truskawkowy


....no i przyszedł czas na pierwszy sorbet, ponieważ kupiłam niesamowicie dobre truskawki więc zrobiłam truskawkowy.
Moje truskawki były tak smaczne i słodkie, że dałam bardzo mało cukru

Sorbet wyszedł bardzo smaczny, a najbardziej nie mogę nadziwić się jaki piękny mają kolor....




Składniki na 1 litr:
  • 800 g truskawek (mogą być także mrożone)
  • 2/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości truskawek i naszych preferencji)
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego


Wszystkie składniki zmiksować blenderem a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego możecie dodać łyżkę wódki, lub zupełnie go pominąć.

Ochłodzoną masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją producenta.








Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz