niedziela, 22 czerwca 2014

Grzanki francuskie z salsą pomidorową



Grzaneczki francuskie (choć ja pamiętam że robiłam je jak byłam mała i wcale nie było że one francuskie :)) z dodatkiem własnej roboty salsy...
U nas w połączeniu z tostami z pastą jajeczną z awokado....

Świetny duet na wspólne śniadanko.

Zapraszam.

Składniki na 2 porcje:


Salsa pomidorowa:
  • 2 pomidory (dla urozmaicenia dałam czerwony i żółty)
  • 1/2 małej cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz
  • bazylia
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać, dodać do pomidorów. 
Oliwę wymieszać z octem, posolić, popieprzyć, dodać wyciśnięty czosnek.
Przed samym podaniem dodać do pomidorów i dokładnie wymieszać.



Grzanki:

  • Pieczywo: może być 6 kromek bułeczki, 3 kromki chleba (może być nieco już czerstwy) lub 3 tosty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina chilli - drobno posiekana lub w proszku
  • 1 łyżka świeżych ziół (tymianek, bazylia, natka pietruszki, szcypior) lub szczypta suszonych ziół
  • 50 g masła
W głębokim talerzu jajka roztrzepać z mlekiem, dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, chilli i zioła. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać połowę masła. Pieczywo maczać w masie jajecznej z obu stron lekko dociskając. Smażyć na patelni z dwóch stron do czasu aż będzie lekko zrumienione. Zdjąć na talerz.
Dodać resztę masła i smażyć resztę grzanek.
Od razu nakładać przygotowaną wcześniej pomidorową salsę i od razu podawać.





Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz