wtorek, 29 kwietnia 2014

Garnek Rzymski


Hmmmmmm......
Zakupiłam go na początku stycznia.... i myślę że śmiało mogę powiedzieć że ma szansę być moim odkryciem tego roku....

Nie wiem jak, ale jakoś natrafiłam na niego w necie, zaczęłam pogłębiać temat i.... a co tam, zamówiłam....
Zanim dotarł już wiedziałam o nim prawie wszystko i wiedziałam jakie pierwsze danie w nim przygotuję....

Można by powiedzieć że używam go bardzo często, nie jednokrotnie wyparł inne naczynia żaroodporne w mojej kuchni. 

A teraz słów kilka o samym garnku.....





Garnek rzymski jest zrobiony z gliny, a jego główną właściwością i zaletą za razem jest to że chłonie wodę a potem  ją oddaje pod wpływem temperatury.
Przyrządzenie dań w Garnku Rzymskim nie wymaga stosowania tłuszczów. Dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekkostrawne. 


Garnek Rzymski należny namoczyć przed pieczeniem na 15-25 minut, zarówno część spodnią jak i pokrywę.
Pory Garnka Rzymskiego nasycają się wodą, a pod wpływem podgrzania w piekarniku woda uwalnia się stopniowo z porów w postaci pary wodnej. Dzięki temu możliwe jest pieczenie w atmosferze pary wodnej.

Niezwykle ważnymi kwestiami przy używaniu Garnka Rzymskiego są:

  • Namoczenie go w wodzie przed pieczeniem na 15-20 minut, tak aby woda mogła wsiąknąć w pory garnka
  • Garnek wstawiamy zawsze do zimnego piekarnika i naczynie nagrzewa się wraz z piekarnikiem. 
  • Po zakończeniu pieczenia garnek należy wpierw ostudzić a potem dopiero umyć
  • UWAGA!!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku i nigdy nie wlewamy zimnej wody do rozgrzanego naczynia. 
  • W Garnku Rzymskim lepiej jak pieczemy potrawy w niższej temperaturze a w dłuższym czasie. Najlepsze temperatury do pieczenia w garnku to 160-180ºC
  • Pieczenie w Garnku Rzymskim trwa zazwyczaj dłużej niż w innych naczyniach i jest to często 1,5-2h
  • Z czasem użytkowania garnek się wypala i staje się coraz lepszy, ajego barwa staje się coraz ciemniejsza.
  • Garnek przechowujemy otwarty w przewiewnym miejscu, tak aby mogło swobodnie wysychać i oddychać.


Na rynku jest kilku producentów Garnków Rzymskim, wybór zatem jest spory.
Garnki Rzymskie dostępne na rynku są naturalne jak i szkliwione.
Garnek naturalny nie może być myty detergentami ani w zmywarce. Myjemy go ściereczką z wodą, po wcześniejszym namoczeniu. Jeśli jest baaardzo zabrudzony możemy na ściereczkę nałożyć soli lub sody oczyszczonej.

Ja w chwili obecnej posiadam 3 garnki:
  • Garnek z pokrywą, to ten na zdjęciu głównym, w nim głównie szykuję mięsa, zapiekanki. Jest naturalny, nie szkliwiony. Rozmiarowo niby na 4-6 osób. Na cztery a i owszem, ale już na 6 to problem, gdybym kupowała raz jeszcze to wzięłabym nieco większy.
  • Garnek podłużny, bez przykrywy - w nim piekę chleb, ale także mniejsze zapiekanki. Szkliwiony. Piekąc w nim chleb należy najpierw natłuścić garnek - olejem lub masłem a potem wysypać płatkami owsianymi. Po -5 pieczeniach garnek się wypala i nie ma problemu z wyjęciem pieczywa, jednak te pierwsze próby.... ohhhh co ja nie wyczyniałam żeby wydobyć chleb z garnka... Ale za to skórka od chleba jest nieziemsko chrupiąca... 
  • ...oraz moje nowe cudeńko. Kupiony specjalnie do przygotowywania ryb. Jest także szkliwiony i dość spory i jak widać jeszcze nie używany, ale wkrótce.... :) Oczywiście mogłabym także piec ryby w moim pierwszym garnku, ale ponieważ jest naturalny to zapach ryby pozostawałbym w porach garnka i przechodziłby do innych dań. A tego oczywiście bym nie chciała, stąd zakup specjalnego do ryby.

Garnek Rzymski stosowany jest do przygotowywania dań jednogarnkowych, wystarczy mięsko, w koło warzywa, ziemniaki i danie gotowe. 

Myślę, że z czasem ten dział będzie się sporo rozbudowywał.

Zapraszam i naprawdę zachęcam do zakupu, smak upieczonego w nim schabu jest niesamowity, jest też soczysty i aromatyczny....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz