poniedziałek, 10 października 2016

Beziki wegańskie



Ciekawiły mnie od dłuższego czasu....
Jak to możliwe? ...i czy w ogóle możliwe?
...i jak smakują?

Wegańskie beziki...
Wyglądają i strukturę mają idealną!
...ale smak...
Hmmm....
Moi domowi wielbiciele wszelkiego rodzaju bez po pierwszym już kęsie wiedzieli, że coś z nimi nie tak :)

Dziewczyny od razu spytały... "mamo a z czym te beziki bo one jakoś inaczej smakują?"
Więc odpowiadam, że to wegańskie beziki... (tak aby uniknąć odpowiedzi wprost).
"...to znaczy z czym?" pada pytanie
Więc mówię: a wiecie co to jest wegańskie?
Na co Nata mówi "...że niby bezy bez jajek? ...to z czym?"
Emi stwierdziła, że chyba nie chce wiedzieć :)

I jakoś się rozmyło po kościach.

Ale Wam napiszę.
Wegańskie beziki nie są na białkach, ale są na wodzie z ciecierzycy z puszki :)
Naprawdę! 
Jest to dla mnie niesamowite, bo ta woda ubija się w mikserze tak idealnie jak białka! 
Jest pięknie ubita i sztywna, a po dodaniu cukru błyszcząca i dobrze się formuje!

A smak, no jest inny i dla tych co uwielbiają bezy to on będzie największym problemem.
Aczkolwiek jest to dobra wiadomość dla wegan z wyboru lub zdrowotnie - można zjeść pyszne bezy zgodne z Waszą dietą!

To był czysty eksperyment, którego raczej bez konieczności nie powtórzymy. Jak dla nas smak ciecierzycy jest zbyt intensywny.
Całe szczęście możemy jeść jajka!

Ale jeśli ktoś nie może jeść jajek lub jest weganem lub tak jak ja z ciekawości i akurat pozostała mu woda po ciecierzycy w puszce....
To wypróbujcie!


Składniki:
  • 150 ml wody po ciecierzycy w puszce (puszka 400g, może być nieco mniej lub więcej)
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie ekstrakt cytrynowy (by bardziej zabić smak ciecierzycy)

Wodę po ciecierzycy wlewamy do misy miksera i ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany (wyglądem nie będzie niczym odbiegać od tej na białkach). Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując po każdej łyżce bardzo dokładnie. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ekstrakt, miksujemy.
Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Piekarnik rozgrzewamy do 140*C (termoobieg).

Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką lub po prostu z odciętą końcówką woreczka i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe beziki.

Blachy wstawiamy do piekarnika i bezy suszymy przez 1h, jeśli po tym czasie nie będą dostatecznie dobrze wysuszone można wydłużyć czas suszenia o 20 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy, tak studzimy beziki do całkowitego wystudzenia.


SMACZNEGO!










1 komentarz: