poniedziałek, 7 maja 2018

Cukier z kwiatami bzu lilaka



Jak tylko przeczytałam o cukrze z kwiatami bzu lilaka to wiedziałam, że to coś dla mnie!

Pomyślałam że będzie idealnym dodatkiem do wypieków małych czy dużych a także do deserów....

Nastawiłam i zobaczymy co z tego wyjdzie, gdyż....
Pierwszego dnia cukier prezentuje się wspaniale fiolet połączony z bielą...
Ale cukier szybko zaczyna pochłaniać wilgoć z kwiatków, które więdną i robią się szarobure a cukier straszliwie mokry....

Ale nie zrażam się, czekam, wysuszę, zmielę i na pewno będzie cudowny!


Składniki:
  • 2 szklanki kwiatów bzu lilaka
  • 2,5 szklanki drobnego cukru
cukier wraz z kwiatami wsypujemy do słoika, zakręcamy, potrząsamy słoikiem i odstawiamy na 2-3 dni. Codziennie wstrząsamy słoikiem i już kolejnego dnia widzimy że cukier jest bardzo wilgotny.

Po upływie 2-3 dni cukier wysypujemy na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy - najlepiej i najszybciej w piekarniku - termoobieg 40*C.
Po wysuszeniu cukier z kwiatami (całością lub częścią mielimy), przekładamy do słoiczka i korzystamy na bieżąco.

Po jakimś czasie cukier niestety może się nam skawalić ale wówczas mielimy ponownie i jest gotowy do użycia!


Cudnie pachnących słodkości życzę :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz