wtorek, 12 lipca 2016

Pulpeciki rybne z suszonymi pomidorami podane na taglitelle (także w wersji bezglutenowej)



Kotlety/pulpety rybne ciekawią mnie już od dłuższego czasu i co jakiś czas nabieram na nie ochotę!
Były już kotlety z batatem i kaszą jaglaną, które były baaardzo dobre, ale tym razem przyszedł czas na małe pulpeciki, w skład których wchodzą dwa rodzaje ryb, koperek a z urozmaiceń - suszone pomidory!

Całość świetna!
Podane u nas z tagliatelle z pesto bazyliowym, a w wersji bezglutenowej/fit z tagliatelle marchewkowo-cukiniowym.

Każdy mówił, że jego danie był przepyszne!

Moje na pewno i na pewno powtórzę je za kilka dni.
Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :)
Ważne żeby ryby nie rozdrabniać na bardzo drobno, tylko aby miała małe kawałki.



Składniki na 12 sztuk (4 osoby):
  • 250 g  świeżego łososia
  • 150 g świeżego dorsza
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z pomidorów
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej (jeśli wersja bezglutenowa użyć takowej) + do obtoczenia
  • olej do smażenia

Dodatkowo do podania: makaron tagliatelle (300 g), pesto bazyliowe
lub w wersji bezglutenowej/fit do tagliatelle warzywnego: 
2 marchewki i 1 cukinia na warzywne tagliatelle.


Ryby umyć, osuszyć, zdjąć skórę i usunąć ości, pokroić w kostkę.

Pomidory wraz z łyżką oliwy i koperkiem włożyć do malaksera lub innego naczynia rozdrabniającego i rozdrobnić (raczej na małe kawałki, nie na pastę). Dodać kawałki ryb i ponownie rozdrobnić, zachowując małe kawałki ryb. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, posolić i popieprzyć do smaku.
Jeśli masa będzie za rzadka dodaj więcej bułki tartej.

Z masy ulepić małe pulpeciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.

Przygotować makaron - ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić, dodać do niego pesto bazyliowe i dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz a na nim poukładać pulpeciki.

Tagliatelle warzywne - warzywa umyć i osuszyć, marchewkę obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnej temperówki przygotować tagliatelle.
Tagliatelle warzywne najlepiej i najzdrowiej ugotować na parze, ale jeśli nie macie do tego specjalnego urządzenia możecie podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju, do momentu aż warzywa będą miękkie.

Tagliatelle czy zwykłe czy warzywne wyłożyć na talerz a na nim poukładać pulpeciki i od razu podawać.

Do dania możesz  podać gotowane na parze sezonowe warzywa (u nas była zielona fasolka).



Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz