Drugi rok... drugie podejście....
...do walki o miano najlepszych pierniczków :)
W zeszłym roku nie udało im się pobić naszych ulubionych Lebkuchen,
ale może w tym roku nasze smaki się nieco zmieniły i kto wie..... :)
Pierniczki bardzo, ale to bardzo smaczne, warte wykonania, w składnikach przewaga mielonych migdałów, są też orzechy, skórka pomarańczowa i cytrynowa, wszystko położone na waflu a na wierzchu blanszowane migdały i lukier...
W zeszłym roku robiłam większe porcje, na waflach już wyciętych, dostępnych w sklepach, w tym zrobiłam na mniejszych, takich 5cm średnicy, aby były "na raz"
Bardzo dobre w smaku, bardzo specyficzne...
Niebo w ustach...
Od razu miękkie i długo takie pozostają, jeśli długo zostaną....
Pierniczki bardzo, ale to bardzo smaczne, warte wykonania, w składnikach przewaga mielonych migdałów, są też orzechy, skórka pomarańczowa i cytrynowa, wszystko położone na waflu a na wierzchu blanszowane migdały i lukier...
W zeszłym roku robiłam większe porcje, na waflach już wyciętych, dostępnych w sklepach, w tym zrobiłam na mniejszych, takich 5cm średnicy, aby były "na raz"
Bardzo dobre w smaku, bardzo specyficzne...
Niebo w ustach...
Od razu miękkie i długo takie pozostają, jeśli długo zostaną....
Składniki na około 20-35 pierniczków:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru brązowego
- 50 g płynnego miodu
- 250 g zmielonych migdałów
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- 20 g mąki pszennej
- 20 g przyprawy korzennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 50 g masy marcepanowej
- 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- 20-35 wafli w kształcie koła 6-9cm (można kupić gotowe lub wycinać)
- całe migdały blanszowane (bez skórki)
Na patelni uprażyć zmielone migdały i posiekane orzechy, ostudzić.
W naczyniu wymieszać białka z miodem i cukrem. Dodać zmielone podprażone migdały, posiekane orzechy, mąkę pszenną, przyprawę korzenną proszek do pieczenia, masę marcepanową startą na tarce, kandyzowane skórki.
Dokładnie wymieszać, do połączenia składników, można oczywiście mikserem.
ciasto powinno być konsystencji pasty - jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę zmielonych orzechów lub mąkę, jeśli zbyt gęste dodać jeszcze odrobinę białka.
Przygotować okrągłe wafle (mogą być kupne dostępne w sklepach lub samodzielnie wyciąć z wafli np prostokątnych), ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wafle wykładać ciasto, powinno pozostać około 1 cm wolnego od brzegu, a nałożone ciasto powinno mieć około 1 cm grubości. W każdy pierniczek wetknąć blanszowane migdały 1-3 sztuk.
Odstawić blaszki z pierniczkami do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na 24h, nie przykrywamy ich niczym.
po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC
Pierniczki piec 12 minut do lekkiego zbrązowienia, podczas pieczenia otwierać piekarnik ze 3 razy w celu wypuszczenia z niego pary wodnej.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, pozostawić chwile na blaszce, potem przełożyć na kratkę i ostudzić.
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać gorącą wodę i dokładnie wymieszać, rozcierając cukier brzegiem łyżki.
Pierniczki lukrować i odkładać na kratkę do całkowitego wyschnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz