poniedziałek, 16 listopada 2015

Surówka z białej kapusty (the best)



To chyba jedna z moich ulubionych surówek.
...a jeśli dodatkowo zrobiona jest samodzielnie w domu to bije wszystkie rekordy!
Doskonała jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych czy ryby, idealnie spisze się też jako dodatek do grilla :)

Zachęcam do samodzielnego wykonania!


Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 kg białej kapusty (niewielka główka)
  • 2 marchewki (większe)
  • 1 cebula
  • 1,5 - 2 łyżeczek soli
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz

Kapustę przekroić na ćwiartki, każdą z nich poszatkować na drobne paski, wrzucić do miski.
Cebulę obrać, przekroić na pół, poszatkować, dorzucić do kapusty.
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na arce z grubymi oczkami do sałaty i cebuli.
Całość posolić, wymieszać rękoma i ugniatać do momentu aż kapusta puści sok i będzie miękka.
Odstawić na 10 minut.

Po tym czasie dodać miód, oliwę, sok z cytryny i pieprz. 
Dokładnie wymieszać.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz