To chyba jedna z moich ulubionych surówek.
...a jeśli dodatkowo zrobiona jest samodzielnie w domu to bije wszystkie rekordy!
Doskonała jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych czy ryby, idealnie spisze się też jako dodatek do grilla :)
Zachęcam do samodzielnego wykonania!
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 kg białej kapusty (niewielka główka)
- 2 marchewki (większe)
- 1 cebula
- 1,5 - 2 łyżeczek soli
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
Kapustę przekroić na ćwiartki, każdą z nich poszatkować na drobne paski, wrzucić do miski.
Cebulę obrać, przekroić na pół, poszatkować, dorzucić do kapusty.
Marchew obrać, umyć, zetrzeć na arce z grubymi oczkami do sałaty i cebuli.
Całość posolić, wymieszać rękoma i ugniatać do momentu aż kapusta puści sok i będzie miękka.
Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać miód, oliwę, sok z cytryny i pieprz.
Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz