niedziela, 28 grudnia 2014

Sernik kokosowy



Zainspirowana sernikiem, który koleżanka Małgosia przyniosła do pracy z okazji swoich urodzin, a który był tak pyszny, że jadło się go z WIELKĄ przyjemnością, postanowiłam zrobić takowy także....
No przecież uwielbiam serniki i tak naprawdę mimo,iż ciast nie jadam to dobrego sernika i bezy nigdy nie odmawiam :) 

Wcześniej nie było jakoś okazji, więc wylądował na świątecznym stole.
Cieszył się popularnością, ale co tu się dziwić jest bardzo smaczny i delikatny.

Masy serowej z niego wychodzi naprawdę sporo i moja największa tortownica (26cm) okazała się za mała a było już za późno na zmianę planów, zrobiłam więc kilka babeczek sernikowych - polecam zatem większą formę i nie koniecznie w formie tortownicy.
Użyłam niestety złych kocówek mojego kiciusia przez co za bardzo napowietrzyłam masę - sernik trzeba mieszać jak najkrócej a nie ubijać, co skutkuje tym że sernik najpierw mocno rośnie a potem opada :(
Nie zmienia to jednak walorów smakowych :)




Składniki na kruche ciasto kokosowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych




Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, jajko, posiekane masło, mleko, wiórki kokosowe. Szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywcza i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Ciasto z lodówki, wycisnąć w formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Wycisnąć w dno i częściowo w boki - minimum do 1/3 wysokości. dno nakłuć widelcem, wstawić ciasto do piekarnika i zapiec przez 10 minut.





Składniki na kokosową kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ręką, a następnie rozkruszyć. Odstawić na bok.


Składniki na masę serową:
  • 1/2 kg białego sera twarogowego, zmielonego dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka Philadelphia
  • 1/2 + 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 torebka budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 6 jajek
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Mleczko kokosowe wlać na dużą patelnię, dodać 2 łyżki cukru, wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut aż mleczko zredukuje swoją objętość i będzie gęste jak śmietanka. Wyłączyć i ostudzić.

Sery wymieszać w misce, dodać ostudzoną śmietankę kokosową.
W misie miksera umieścić żółtka, białka pozostawić w oddzielnej misce.
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru do momentu, aż będą puszyste i kremowe, następnie po woli, łyżka po łyżce dodawać masę serową naprzemiennie z sypkim budyniem śmietankowym.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec ubijania dodać 1/4 szklanki cukru i ubijać jeszcze przez około 2 minuty.

Piekarnik nagrzać do 175ºC.

Połączyć ubitą pianę z masą serową i dokładnie aczkolwiek bardzo delikatnie wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników.

Masę serową przełożyć na lekko ciepły spód, wyrównać. Posypać dokładnie kruszonką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić na 10 minut, potem otworzyć je szerzej i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić całkowicie a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem!


Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz