Korciły mnie już w zeszłym roku, ale nie zdążyłam z kupnem...
W tym obiecałam sobie, że na bank muszę je zrobić!
Więc kupiłam... i zrobiłam...
Początkowo plan był na faszerowane, ale zainspirowana rozmową z koleżanką Kasią, która po powrocie z Włoch powiedziała, że jadła takowe ale w cieście naleśnikowym postanowiłam zatem zrobić mix :)
Niezwykle smaczne...
...i takie raczej nietypowe...
Doskonałe jako przekąska czy dodatek do dania głównego!
Posmakowały nam bardzo zatem powtórka będzie na 100% :)
Zachęcam do wykonania i skosztowania :)
Składniki na 8 sztuk:
- 8 kwiatów cukinii
Kwiaty cukinii występują zarówno męskie jak i żeńskie, ale płeć tutaj nie ma znaczenia :) Ja miałam żeńskie - charakteryzują się tym, że mają za "łodyżkę" małą cukinię, co jest dodatkową frajdą na talerzu :) niestety z nich już nie będzie cukinii. Męskie kwiaty są samodzielne.
Kwiaty cukinii opłukać lub namoczyć jeśli mają dużo piachu, osuszyć.
Z wnętrza kwiatów bardzo delikatnie usunąć pręciki, odłożyć.
Farsz:
Wszystkie składniki farszu wymieszać dokładnie w miseczce.
Teraz farsz należy baaaardzo delikatnie nakładać do kwiatków cukinii, uważając aby ich nie uszkodzić, nie urwać, łatwe to nie jest, ale daje radę :)
Teraz górne części płatków należy zwinąć jak papierek od cukierka. Odłożyć i faszerować kolejne.
Ciasto naleśnikowe:
- 4 czubate łyżki mąki pszenej
- 1 jajko
- woda gazowana
- sól
Jajko wbić do miseczki i ubijać trzepaczką lub widelcem aż będzie puszyste. Dodać mąkę, posolić, wymieszać, dodać tyle wody aby ciasto miało gęstość ciasta naleśnikowego.
Rozgrzać patelnię z większą ilością oleju.
Teraz należy bardzo delikatnie brać każdy kwiatek i obtaczać go w cieście, odczekać chwilkę aby spłynął nadmiar ciasta i kłaść na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron po kilka minut do złotego koloru.
Bardzo delikatnie zdejmować z patelni i kłaść na ręcznik papierowy aby odsączyć je nieco z tłuszczu.
Smacznego!
Kasiu dziękuję za inspirację i kwiaty! Bardzo ciekawy wygląd i smak.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że kwiaty cukinii są tak słabo dostępne w Polsce.