sobota, 2 lipca 2016

Lody cytrynowe z bezami



Zaraz po lodach z ciasteczkami Oreo zrobiłam wersję cytrynową.
Był to mocne przeciwieństwo słodkich lodów z ciasteczkami i muszę przyznać, że podczas ich konsumpcji podział wśród gości był jednoznaczny - dzieci rozsmakowały się w lodach Oreo, dorośli w wersji cytrynowej, ale trafili się dorośli mężczyźni czyli duże dzieci, którzy nie mogli się zdecydować i obie wersję im smakowały :)

Plusem tych lodów jest fakt, że nie potrzeba do ich przygotowania maszynki do lodów, wystarczy dobrze schłodzić składniki, zmiksować i gotowe!

Mi zdecydowanie bardziej przypadła do gustu wersja cytrynowa, choć powiem szczerze, że duet z nich całkiem niezły.
Ponieważ jeden smak robi się z połowy puszki mleka skondensowanego, zatem to dobry pomysł na przygotowanie obu wersji.

U nas jak lody to głównie w wafelkach, zachęcam Was do ich przygotowania samemu - link tutaj - przepis zarówno na rożki jak i miseczki.


Składniki na 1,2 litra:
  • 265 g mleka skondensowanego, słodzonego, z puszki (0,5 puszki)
  • 400 g śmietany kremówki 36% (polecam Piątnicę)
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki likieru Limoncello
  • 70 g bezików

Mleko skondensowane oraz śmietana muszą być mocno schłodzone, najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc.

Mleko i śmietanę umieścić w misie miksera i ubić na wysokich obrotach do powstania gęstej masy. 
Następnie dodać sok i skórkę cytrynową oraz limoncello i dokładnie wymieszać szpatułką. Dodać pokruszone bezy (zostawić kilka do ozdobienia przed podaniem) i wmieszać je w lody. Przełożyć do pojemnika i schłodzić przez kilka godzin w zamrażalniku.

Jeśli lody długo się mroziły, wyjąć je z zamrażalnika na 10 minut przed podaniem. Posypać pozostałymi pokruszonymi bezami.

Miłego chłodzenia :)



Jak widać w delikatnym tle lody mają więcej wielbicieli niżby się zdawało :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz