środa, 27 lipca 2016

Czekoladowe ciasto fasolowe (bezglutenowe)



Czekoladowe ciasto fasolowe już dawno było w planach.
Jakieś 2 miesiące temu dojrzałam je w moim ulubionym miejscu lunchowy - Lifemotive, niestety tylko w Galerii Mokotów i postanowiłam je zrobić. Zakupiłam fasolę w puszce i tak przeleżała do ostatniego weekendu :)
...bo przecież wciąż coś innego wpadało na listę do zrobienia i dzień za krótki.

Moje wykonanie ciasta z całą pewnością przyspieszył nasz Targ śniadaniowy, który w pracy urządziliśmy dla naszej chorej na raka koleżanki i było mnóstwo pyszności zrobionych przez pracowników i w tym ciasto fasolowe, przygotowane przez koleżankę Agnieszkę.

Przepis od Agnieszki dostałam, choć skusiłam się finalnie na ten co miałam na oku od 2 miesięcy :)
...ale Agnieszka Twój wypróbuje także!

Ciasto przepyszne!
Najlepiej nie mówicie nikomu, że jest z fasoli, nie ma nawet najmniejszej szansy aby ktoś zgadł co jest głównym składnikiem :)
Mocno czekoladowe, w ogóle nie słodkie, puszyste i wilgotne!

Moje dzieci (nie przepadają za gorzka czekoladą) powiedziały, że mogłam chociaż na polewę użyć czekolady mlecznej....
Użyłam, celowo, 50 g bardzo dobrej jakości czekolady - 90%, więc może dlatego było tak mocno czekoladowe.
Kolejnym razem zrobiłam ze 100 g czekolady 70% i to zdecydowanie lepszy pomysł... 



Składniki na keksówkę lub tortownicę 18-20 cm:
  • 240 g czerwonej fasoli z puszki, przepłukanej i odsączonej
  • 4 jajka
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g ksylitolu lub syropu z agawy/miodu
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuścić poza obręcz. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąka lub kaszą manną.  

Fasolę, jajka i oliwę umieścić w misie malaksera, blendera lub thermomix i zmiksować na gładką masę. Dodać kakao, sodę, ekstrakt, sól i ksylitol/miód, ponownie zmiksować. Czekoladę posiekać, dodać do masy i wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, do suchego patyczka, jeśli potrzeba wydłużyć czas pieczenia.

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  • do ozdoby: wiórki kokosowe, lub orzechy


Masło wraz z czekoladą umieścić w niewielkim garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady i połączenia w jednolitą masę.
Poczekać aż polewa będzie gęstnieć i oblać nią ciasto, wyrównać. 
Ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz