środa, 6 lipca 2016

Orkiszowe placuszki z jagodami



Pozostała mi szklanka jagód, pomyślałam zatem, że zrobię poranną niespodziankę moim skarbom i przygotuje im pyszne śniadanko....
..nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe - na mące orkiszowej razowej, na miodzie zamiast cukru no i pełne jagód...

Placuszki są bardzo pyszne i puszyste, znikają w oka mgnieniu :)
Zachęcam do przygotowania na śniadanie lub podwieczorek lub kolację....
Są pyyyycha!

Składniki na 16 sztuk:
  • 1,5 szklanki orkiszowej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/4 szklanki oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub kokosowy)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka jagód

W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche. Do drugiej włożyć żółtka, maślankę, olej i miód i roztrzepać widelcem do połączenia.
Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię, jeśli używacie dobrej patelni naleśnikowej nie trzeba jej smarować olejem, w innym przypadku posmarujcie patelnię cienką warstwą oleju.

W trzeciej misce ubić pozostałe białka na sztywno. Dodać je wraz z jagodami do naszego ciasta na placki. Wymieszać dokładnie ale bardzo delikatnie.

Od razu smażyć placki, nakładając 1,5-2 łyżki ciasta na jeden placek. Smażymy na niewielki ogniu aby placki dobrze się usmażyły, kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza przewracamy na druga stronę i także smażymy do zezłocenia. Pilnujemy żeby placuszki się nam nie przypaliły :)

Propozycja podania: z syropem klonowym lub miodem i świeżymi owocami np. malinami.


Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz