wtorek, 5 lipca 2016

Chlebek kukurydziany na maślance z siemieniem lnianym i ziołami (bezglutenowy)


Chlebek bez zakwasu ani drożdży tylko na sodzie lub bezglutenowym proszku do pieczenia.
Te dwa spulchniacze zawsze kojarzyły mi się z ciastem, a chleb raczej z drożdżami i zakwasem...
Ale jak widać może być i chlebek :)
Może nieco przypomina ciasto, ale przez to że jest wytrawny, z ziołami jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju dań.
....i świetnie smakuje z dżemami.

Składniki na 1 bochenek:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 40 g złocistego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczek suszonych ziół (cząber, bazylia, tymianek, curry)
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 500 ml maślanki 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Formę o wymiarach 20x11 cm wysmarować masłem i dobrze wysypać mąką kukurydzianą .
Piekarnik rozgrzać do 200*C.

W jednej misce wymieszać suche składniki w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu składników i szybko wymieszać, najlepiej widelcem na gładką masę.

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika, odczekać 20 minut i wyjąć z formy, studzić na kratce.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz