Chlebek bez zakwasu ani drożdży tylko na sodzie lub bezglutenowym proszku do pieczenia.
Te dwa spulchniacze zawsze kojarzyły mi się z ciastem, a chleb raczej z drożdżami i zakwasem...
Ale jak widać może być i chlebek :)
Może nieco przypomina ciasto, ale przez to że jest wytrawny, z ziołami jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju dań.
....i świetnie smakuje z dżemami.
Składniki na 1 bochenek:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 40 g złocistego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczek suszonych ziół (cząber, bazylia, tymianek, curry)
- 1/3 łyżeczka soli
- 500 ml maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 200*C.
W jednej misce wymieszać suche składniki w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu składników i szybko wymieszać, najlepiej widelcem na gładką masę.
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika, odczekać 20 minut i wyjąć z formy, studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz