poniedziałek, 25 lipca 2016

Lemoniada arbuzowa




Dzieci zazwyczaj uwielbiają arbuza...
Jest słodki, soczysty i bardzo dobry na upalne dni. 
Warto przygotować także lemoniadę, dla odmiany i ochłody.
Idealnie wkomponuje się w obiad, grilla czy podwieczorek!

Nam zasmakowała, zwłaszcza dziewczynkom....



Składniki na 1 litr:

  • ćwiartka dużego arbuza, porządnego schłodzonego
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • garść mięty (opcjonalnie, dla podkręcenia smaku)
  • woda niegazowania
  • kilka kostek lodu

Arbuza obrać, pokroić w mniejsze kawałki, usunąć pestki, wrzucić do naczynia blendera kielichowego.

Limonkę i cytrynę przekroić na pół, odkroić z nich po 1-2 plasterki, je przekroić na pół i wrzucić do dzbanka (litrowego) w którym będziemy podawać lemoniadę.
Z pozostałych połówek wycisnąć sok, dodać do arbuza. Do naczynia dorzucić lód, miód (jeśli używamy) i bardzo dokładnie zmiksować.

Przelać do dzbanka (można przecedzić, ale ja tego nie robię), dopełnić wodą, dorzucić miętę, wymieszać, podawać.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz