Bardzo przyjemna sałatka z pieczonymi warzywami, trókolorową quinoa, soczewicą i grillowanym serem halloumi.
Wszystko polane sosem czosnkowo-cytrynowym.
Dodatek posiekanej kolendry jak dla mnie jest tu świetnym dopełnieniem.
Idealna jeszcze lekko ciepła, choć dobra także na zimno.
Składniki dla 2 osób:
- 0,5 szklaki suchej quinoa (komosy ryżowej)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 cukinii
- 0,5 szklanki soczewicy
- 3 ząbki czosnku
- natka kolendry/pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina tymianku
- sól, pieprz
W pierwszej kolejności gotujemy komosę ryżową i soczewicę.
Komosę płuczemy gorącą wodą na sicie, następnie wsypujemy do garnka i zalewamy niepełną (3/4) szklanki gorącej wody i wstawiamy na gaz, gotujemy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy przykrywką i gotujemy tak, bez mieszania przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy na tym samym palniku, przykryty garnek przez kolejne 10 minut.
Soczewicę płuczemy zimną wodą i wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20-30 minut, do miękkości. Soczewica powinna być miękka ale chrupiąca. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
Piekarnik rozgrzewamy do 160*C (termoobieg).
Marchewki oraz pietruszkę kroimy na plasterki, a cukinię na półplasterki i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem. dodajemy do warzyw czosnek w łupinach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut do pół miękkości warzyw (czosnek powinien być miękki). Wyjmujemy z piekarnika.
Czosnek obieramy z łupinek i wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
W misce łączymy ze sobą wszystkie produkty - komosę, soczewicę warzywa, natkę kolendry oraz sos, mieszamy dokładnie.
Ser halloumi kroimy na 5mm plastry i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Ser układamy na sałatce i od razu podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz