czwartek, 7 lipca 2016

Naleśniki z twarogiem i jagodami



Takie danie, zawsze będzie trafione dla moich córek!
I to bez względu czy będą na śniadanie, obiad, deser czy kolację!
Naleśniki, zwłaszcza na słodko zjedzą zawsze!

Dzisiaj propozycja na naleśniki z twarożkiem i jagodami!
Wyglądały bardzo apetycznie i chyba też takie były bo zniknęły ekspresowo!
Dwa zdecydowanie wystarczą 1 osobie, choć moja patelnia naleśnikowa jest dość spora, więc i naleśnik duży.


Zachęcam też do Waszych ulubionych kombinacji owocowych.



Składniki dla 2 osób:
  • 4 naleśniki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżeczki cukru pudru 
  • 3-4 łyżki jogurtu (w zależności od waszych upodobań co do konsystencji i gęstości jogurtu, ja zrobiłam dość rzadki aby łatwo było go można rozsmarować i żeby nie był grubą warstwą)
  • jagody do środka i na wierz
  • śmietana 18% na wierzch lub bita śmietana
  • odrobina miodu

W pierwszej kolejności usmażyć naleśniki.

Jagody przebrać i przepłukać na sitku i odstawić aby obciekły.

Do miski włożyć twaróg, rozdrobnić za pomocą widelca, dodać cukier i stopniowo dodawać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji. Wszystko razem mieszać, ja robię to widelcem, aby masa była jednolita.

Na wierzch każdego naleśnika nakładać około 1,5 łyżki przygotowanego twarogu i rozsmarować po całości tak aby była cienka warstwa. posypać obficie jagodami i zwinąć w rulon, przełożyć na talerz. To samo zrobić z kolejnym.

Jak oba będą już na talerzu posmarować je śmietaną lub bitą śmietaną, polać odrobiną miodu i ponownie obsypać jagodami.

Podawać od razu.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz