piątek, 15 lipca 2016

Pesto z bazylii






Chyba jedno z najbardziej popularnych pesto.
Ma niesamowity smak i jest bardzo uniwersalne.
Przygotowane z listków bazylii z kilkoma dodatkami, ale razem powodują że chętnie się je zjada.
Najczęściej używamy go do smarowania chleba, do makaronu czy panini.

Skusiłam się na świeżą bazylię jaką mogłam kupić na wagę i przygotowałam podwójną porcję!

Tego samego dnia towarzyszyło na obiad z makaronem, kolejnego zagościło na śniadaniowym stole.
Pycha....







Składniki:
  • 1 szklanka bazylii, mocno ściśniętej
  • 2 łyżki orzechów nerkowca (takich użyłam), włoskich lub pinii, płatków migdałowych lub pestek słonecznika
  • 2 łyżki startego na małych oczkach parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zblendować do otrzymania pasty. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce.



Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz