Chyba jedno z najbardziej popularnych pesto.
Ma niesamowity smak i jest bardzo uniwersalne.
Przygotowane z listków bazylii z kilkoma dodatkami, ale razem powodują że chętnie się je zjada.
Najczęściej używamy go do smarowania chleba, do makaronu czy panini.
Najczęściej używamy go do smarowania chleba, do makaronu czy panini.
Skusiłam się na świeżą bazylię jaką mogłam kupić na wagę i przygotowałam podwójną porcję!
Tego samego dnia towarzyszyło na obiad z makaronem, kolejnego zagościło na śniadaniowym stole.
Pycha....
Składniki:
- 1 szklanka bazylii, mocno ściśniętej
- 2 łyżki orzechów nerkowca (takich użyłam), włoskich lub pinii, płatków migdałowych lub pestek słonecznika
- 2 łyżki startego na małych oczkach parmezanu
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zblendować do otrzymania pasty. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz