piątek, 15 lipca 2016

Czekoladowy Eton Mess z malinami



...nie lubię bałaganu...
Raczej staram się mieć wszystko poukładane i na swoim miejscu :)
Zawsze powtarzam to moim dziewczynom, masz porządek - wiesz co gdzie znajdziesz za kilka dni...
Niestety nie przemawia to do nich...
Zrobiłam dzisiaj wyjątek i na deser podarowałam im taki oto bałagan!

Byli zachwyceni.
Deser pochodzi z Anglii gdzie jest podawany w Eton College podczas dorocznego meczu w krykieta.

Standardowo jest to połączenie bezy, bitej śmietany i truskawek!

Ponieważ ani nie jesteśmy dzisiaj w Eton, ani nie było meczu w krykieta nasz Mess nieco w zmienionej formie - czekoladowe bezy, bita śmietana oraz maliny i mus z nich :)
Deser nalezy przygotować tuż przed podaniem, a wszystko dlatego żeby nie stracić kruchości bez.

Przepyszne!

Wyważony, nie za słodki, niektórzy czuli niedosyt, dobrze, że kolacja była planowana w niedalekiej przyszłości :)

Zapraszam do wykonania.


Składniki dla 4 osób:
  • Beziki kakaowe, najlepiej przygotować samemu z TEGO przepisu
  • 300 g śmietany kremówki
  • 300 g malin
  • 1 łyżeczka ksylitolu/cukru pudru

100 g malin wraz z ksylitolem/cukrem zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito aby powstał mus, bez pestek (jeśli pestki Ci nie przeszkadzają nie musisz musu przecierać).

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Bezy kruszymy.

Do przygotowanych naczyń w których będziemy je podawać układamy warstwami: pokruszone beziki, bita śmietana, maliny, mus malinowy i ponownie powtarzamy warstwy. W moim przypadku były 3 warstwy.

Od razu podajemy i od razu zjadamy!

Smacznego.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz