piątek, 8 lipca 2016

Jagodowa tarta z kremem z białej czekolady



W ramach nadmiaru zakupionych jagód ale głównie z powodu wizyty znajomych przygotowałam tę oto tartę.
W sumie nie wiem czemu jej nie ma jeszcze na blogu, bo to jest obowiązek w każde lato na naszym stole.

Co mogę dodać od siebie na jej temat...
Tarta jest po prostu boska....
połączenie wszystkich warstw jest niesamowite i naprawdę nie jadam zbyt wielu słodkości i ciast, ale tą tartę...
...cały czas wyrównywałam :):):)

Jest przepyszna, delikatna, nie za słodka...
Ci co próbowali wiedzą o czym mówię...
A warstw ma kilka:
* pyszny kruchy, maślany spód...
* na nim dżem jagodowy
* następnie warstwa kremu z białą czekoladą
* bita śmietana
* świeże jagody
* pokruszone bezy

THE BEST!

Tartę przygotowałam w prostokątnej formie co uczyniło ją jeszcze bardziej wyjątkową, także wizualnie.
...ale można użyć zwykłej formy na tartę o średnicy 25cm, najlepsza jednak w obu przypadkach będzie albo forma z wyjmowanym dnem albo silikonowa - łatwiej będzie wydostać z niej ciasto.


Składniki na kruchy spód:
  • 130 g zimnego masła
  • 175 g mąki pszennej
  • 35 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera (lub innego urządzenia mieszającego, można także wyrobić ręcznie) i wyrobić do momentu aż wszystkie składniki się połączą i utworzą kulę.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1h.

Blachę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200*C

Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość dna i boków, ciastem wyłożyć dno i boki formy, dno nakłuć widelcem.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia (uwaga ważne należy dokładnie zakryć także boki tarty aby nie przypiekły się zbyt szybko), ciasto obciążyć (w tym celu użyć albo specjalnych ceramicznych obciążników albo fasoli/grochu).
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie usunąć z ciasta papier wraz z obciążnikami i dopiec ciasto przez dodatkowe 10-15 minut do lekkiego zezłocenia.
Wyjąć od razu z piekarnika i całkowicie ostudzić.


Składniki na krem z białą czekoladą:
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 125 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki likieru (użyłam kokosowego)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale aby wciąż utrzymywała płynną konsystencję.

W misie miksera umieścić mascarpone i śmietanę, ubić do uzyskania gęstej masy. Następnie dodać likier i wymieszać dokładnie, ale już tylko szpatułką, dodać roztopioną i ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i także wymieszać dokładnie szpatułką.

Ostudzony spód do tary wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Posmarować go dżemem jagodowym, na niego wyłożyć białą czekoladę, wyrównać. 
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Dodatkowo:
  • 4-6 łyżek dżemu jagodowego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g świeżych jagód
  • kilka pokruszonych bez

Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno, rozłożyć na krem, wyrównać. Na śmietanę rozsypać jagody, a na wierzch pokruszyć bezy.

Gotowe!

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz