W ramach przerobienia 12 kg wiśni jakie zakupił mi tata powstało spontanicznie oto to ciasto!
Spód i góra to nic innego jak ciasto na kruszonkę, a po środku spora warstwa wiśni.
Ciasto ekspresowe i łatwe w wykonaniu,
...ale za to smak...
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się że będzie tak dobre...
Zdecydowanie plasuje się w czołówce ciast...
Pyszne, zróbcie koniecznie!
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić rękoma ciasto jak na kruszonkę.
Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz, boki wysmarować masłem.
Ja całkiem niedawno zakupiłam sobie tortownicę z ceramiczną spodem i silikonową obręczą. Tortownica (oryginalna firmy Leuke) do tanich niestety nie należy ale ciasta piecze się nich znakomicie, nie przypiekają się od metalowych obręczy a ciasto pięknie odchodzi bez konieczności odkrawania od obręczy. Serniki wychodzą w nich piękne. Polecam Wam serdecznie.
Połowę ciasta rozkruszyć na dno tortownicy i lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika i zapiec przez 15 minut do lekkiego zezłocenia.
Składniki na warstwę wiśniową:
- 700 g wiśni
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
- 80 g cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- cukier puder
Wiśnie umyć i wydrylować, jeśli są bardzo soczyste położyć na chwilkę na durszlak żeby obciekły z soku.
W misce wymieszać mąkę ziemniaczana z cukrem, dodać wiśnie i delikatnie razem wymieszać.
Na podpieczony spód rozsypać bułkę tartą, na nią wyłożyć wiśnie i wyrównać. Na wiśnie rozkruszyć pozostałą połowę ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec 40 minut do zrumienienia górnej kruszonki. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Miłego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz