niedziela, 24 lipca 2016

Kruche ciasto z wiśniami



W ramach przerobienia 12 kg wiśni jakie zakupił mi tata powstało spontanicznie oto to ciasto!

Spód i góra to nic innego jak ciasto na kruszonkę, a po środku spora warstwa wiśni.

Ciasto ekspresowe i łatwe w wykonaniu,
...ale za to smak...

Szczerze mówiąc nie spodziewałam się że będzie tak dobre...
Zdecydowanie plasuje się w czołówce ciast...

Pyszne, zróbcie koniecznie!




Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).

Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić rękoma ciasto jak na kruszonkę.

Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz, boki wysmarować masłem.

Ja całkiem niedawno zakupiłam sobie tortownicę z ceramiczną spodem i silikonową obręczą. Tortownica (oryginalna firmy Leuke) do tanich niestety nie należy ale ciasta piecze się nich znakomicie, nie przypiekają się od metalowych obręczy a ciasto pięknie odchodzi bez konieczności odkrawania od obręczy. Serniki wychodzą w nich piękne. Polecam Wam serdecznie.

Połowę ciasta rozkruszyć na dno tortownicy i lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika i zapiec przez 15 minut do lekkiego zezłocenia.

Składniki na warstwę wiśniową:
  • 700 g wiśni
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder
Wiśnie umyć i wydrylować, jeśli są bardzo soczyste położyć na chwilkę na durszlak żeby obciekły z soku.

W misce wymieszać mąkę ziemniaczana z cukrem, dodać wiśnie i delikatnie razem wymieszać.

Na podpieczony spód rozsypać bułkę tartą, na nią wyłożyć wiśnie i wyrównać. Na wiśnie rozkruszyć pozostałą połowę ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec 40 minut do zrumienienia górnej kruszonki. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Miłego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz