czwartek, 28 lipca 2016

Mini serniczki z musem owocowym



Serniki to jedne z ulubionych ciast u nas w domu.
Zarówno pieczone jak i na zimno...
...w wersji duuuużej blach, zgrabnego koła czy babeczki....

Wszystkie cieszą się powodzeniem.
Wersji serników było już u nas wiele...

Dzisiaj wersja mini i w sumie ekspresowa w wykonaniu....

Mini serniczki są przygotowane w formie na muffiki, na spodzie kakaowe herbatki, masa serowa a na nich mus truskawkowy i świeże owoce....
....ale jest i mała niespodziana w środku - malinka :)

Boskie....

Jedna to zdecydowanie za mało...



Składniki na 12-15 sztuk:
  • 120 g herbatników kakaowych
  • 50 g roztopionego masła
  • 800 g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 12-15 malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Herbatniki za pomocą malaksera rozdrobnić, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać, do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C, termoobieg. 

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Na dno wsypywać masę ciasteczkową, po około 1,5 łyżeczki i bardziej wyrównać niż uklepywać. Odstawić na bok.

Pozostałe składniki umieścić w misie miksera i wymieszać, tylko do połączenia składników, dokładnego.
Masy sernikowej nie można mieszać za długo bo wówczas wtłaczamy w nią dużo powietrza, które spowoduje że masa mocno urośnie a potem opadnie.

Masę sernikową przekładamy do papilotek, na ciasteczkowy spód, prawie do wysokości papilotek, w środek lekko wciskamy malinkę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, studzimy w uchylonym piekarniku.


Składniki na mus truskawkowy:
  • 200 g truskawek (można użyć mrożonych)
  • 35 g galaretki truskawkowej (proszek)
  • Borówki do dekoracji
Truskawki wrzucić do garnka i podgrzać do momentu rozpadnięcia się owoców, resztę zmiksować blenderem do uzyskania musu, wyłączyć palnik i od razu wrzucić galaretkę, dokładnie wymieszać.

Wystudzone serniczki wyjmujemy z formy i na górę rozkładamy mus truskawkowy, wciskając od razu w niego po 3 borówki.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc do dobrego schłodzenia serniczków.


Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz