poniedziałek, 2 maja 2016

Czekoladowe, bezglutenowe ciasto buraczane



Kolejne do kolekcji ciasto z dodatkiem warzyw!

Było już marchewkowe, także w wersji bezglutenowej oraz muffiny marchewkowe, było dyniowe także jako drożdżowe, było ze szpinakiem i cukinią, była też drożdżowa babka z ziemniakami :)
Oj teraz podłączając linki okazało się że wersji jest więcej, są bułeczki, gofry i serniki, oj dużo tego dużo, zwłaszcza dyni w słodkich wypiekach najwięcej :)

Przyszedł więc czas na buraczki.
Zaraz po dyni i cukinii to chyba kolejne ulubione moje warzywo. 
Często pojawia się na moim talerzu.
Tym razem w formie ciasta, czekoladowego i jeszcze w wersji bezglutenowej!
Czyli mąkę pszenną zamieniłam na gryczaną :)
A wierzch posmarowany serkiem mascarpone z białą czekoladą :)
Oj warto dodać tą polewę, jest świetnym dodatkiem.

Efekt końcowy jak dla mnie świetny!
Hmmm strasznie pasował mi smak, ciężko mi powiedzieć jaki...
Pewnie połączenie wszystkiego.

Ciasto wilgotne i długo utrzymujące świeżość. 
Zachęcam do wykonania :)





Składniki na tortownicę 20-21 cm:
  • 200 g buraków, surowych
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml oleju
  • 3 jajka
  • 150 g brązowego cukru demerara
  • 100 g mąki gryczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • duża szczypta kardamonu

Dno formy o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz. Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C (termoobieg).

Buraki obrać i zetrzeć na tarce, odstawić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po tym czasie zdjąć z pary wodnej, dodać olej i dokładnie wymieszać, ostudzić.

Jajka ubić a puszystą masę wraz z cukrem, następnie dodać powoli ostudzoną czekoladę, cały czas miksując.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, kardamonem i solą, dodać do masy jajecznej, wymieszać łyżką, dodać buraki, wymieszać łyżką lub łopatką do dokładnego połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać (jest dość gęste).
Wstawić tortownicę do piekarnika i piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić chwilę w formie, następnie odpiąć obręcz i ciasto wystudzić dalej na kratce.

Gdy ciasto będzie już zimne przygotować polewę.

Polewa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Dodać do sera, wymieszać dokładnie. 
Polewą wyłożyć wierzch i boki ciasta, górę obsypać startą gorzką czekoladą.

Ze względu na polewę ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz