piątek, 27 maja 2016

Sałatka z granatem, pomidorkami koktajlowymi i fetą



Prosta, szybka i przepyszna....
Dzięki granatowi i winegret z syropem klonowym ma słodkawy posmak, ale idealnie pasuje do dań mięsnych i grillowych.

Mojej rodzince tak posmakowała że cała miska zniknęła za jednym podejściem!

I to lubię! Wtedy najbardziej wiadomo że wszystkim smakuje :)



Składniki dla 4 osób:
  • 2 duże garście sałaty (u mnie rzymska)
  • 300 g pomidorków koktajlowych (u mnie mix żółtych i czerwonych)
  • 150 g sera feta
  • 2 cebule dymki
  • 1 granat
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sos winegret klonowy: 
  • 6 łyżek oliwy 
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Sałatę dobrze umyć i jeszcze lepiej osuszyć, porwać na małe kawałki, wrzucić na dno miski. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Poukładać na sałacie na całej powierzchni. Ser pokroić w drobną kostkę i także poukładać na sałacie, dymki pokroić w plasterki i rozdzielając krążki posypać po całości. Szczypior od dymki posikać i odłożyć.
Z granata wyłuskać same pestki i posypać po wierzchu - nasz był duży i dojrzały, mniaaam. Wierzch posypać szczypiorkiem.

Z podanych składników przygotować sos, wszystko razem dobrze i dokładnie wymieszać, chwile przed podaniem polać po całości, ale wymieszać dopiero przy nakładaniu.

*************************

Czy wiecie jak łatwo i dokładnie "rozebrać" granata aby szybko pozostały nam pestki?
Granata myjemy i wycieramy do sucha, przekrawamy w poprzek na pół. Następnie bierzemy połówkę do ręki, rozcięciem do siebie, i trzymając za brzegi rozchylamy do zewnątrz, popęka białe wnętrze granata, dość mocno. Następnie nad miseczką odwracamy granat rozcięciem do dołu i opieramy na lewej dłoni (jeśli jesteśmy praworęczni). W prawą dłoń bierzemy nóż lub inne narzędzie które ma trzonek i trzonkiem uderzamy w zewnętrzną skórę granata. W ten sposób wystukujemy z niego pestki, stukamy po całej powierzchni. W razie potrzeby odwracamy i jeszcze rozszerzamy zewnętrzne ścianki. Ważne aby granata trzymać na dłoni i nisko nad miską, wtedy wszystkie pestki po dłoni będą trafiać do miseczki, jak również sok jeśli granat jest dobrze dojrzały nie będzie się rozpryskiwał w koło.

*************************

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz