Prosta, szybka i przepyszna....
Dzięki granatowi i winegret z syropem klonowym ma słodkawy posmak, ale idealnie pasuje do dań mięsnych i grillowych.
Mojej rodzince tak posmakowała że cała miska zniknęła za jednym podejściem!
I to lubię! Wtedy najbardziej wiadomo że wszystkim smakuje :)
Składniki dla 4 osób:
- 2 duże garście sałaty (u mnie rzymska)
- 300 g pomidorków koktajlowych (u mnie mix żółtych i czerwonych)
- 150 g sera feta
- 2 cebule dymki
- 1 granat
- kilka gałązek świeżego tymianku
Sos winegret klonowy:
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sałatę dobrze umyć i jeszcze lepiej osuszyć, porwać na małe kawałki, wrzucić na dno miski. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Poukładać na sałacie na całej powierzchni. Ser pokroić w drobną kostkę i także poukładać na sałacie, dymki pokroić w plasterki i rozdzielając krążki posypać po całości. Szczypior od dymki posikać i odłożyć.
Z granata wyłuskać same pestki i posypać po wierzchu - nasz był duży i dojrzały, mniaaam. Wierzch posypać szczypiorkiem.
Z podanych składników przygotować sos, wszystko razem dobrze i dokładnie wymieszać, chwile przed podaniem polać po całości, ale wymieszać dopiero przy nakładaniu.
*************************
Czy wiecie jak łatwo i dokładnie "rozebrać" granata aby szybko pozostały nam pestki?
Granata myjemy i wycieramy do sucha, przekrawamy w poprzek na pół. Następnie bierzemy połówkę do ręki, rozcięciem do siebie, i trzymając za brzegi rozchylamy do zewnątrz, popęka białe wnętrze granata, dość mocno. Następnie nad miseczką odwracamy granat rozcięciem do dołu i opieramy na lewej dłoni (jeśli jesteśmy praworęczni). W prawą dłoń bierzemy nóż lub inne narzędzie które ma trzonek i trzonkiem uderzamy w zewnętrzną skórę granata. W ten sposób wystukujemy z niego pestki, stukamy po całej powierzchni. W razie potrzeby odwracamy i jeszcze rozszerzamy zewnętrzne ścianki. Ważne aby granata trzymać na dłoni i nisko nad miską, wtedy wszystkie pestki po dłoni będą trafiać do miseczki, jak również sok jeśli granat jest dobrze dojrzały nie będzie się rozpryskiwał w koło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz