Długi weekend - czyli ilość posiłków do ogarnięcia zdecydowanie większa niż w zwykłym tygodniu.
...pomyślałam we wtorek, że może zrobię im racuchy na śniadanie...
...muszą być razowe, bo Emilka na diecie...
....muszą być pulchne...
...więc na drożdżach...
Ale ile to czasu trzeba czekać na efekt....
hmmmm.....
Ale na proszku do pieczenia nie chcę....
No nic użyłam mojego sposobu z piekarnikiem, aby skrócić czas oczekiwania na wyrastania ciasta i poszło całkiem sprawnie!
czas skrócił się dwukrotnie.
Racuchy pomimo, iż na mące razowej okazały się bardzo puszyste i bardzo smaczne.
Mają minimalne dodatek cukru, gdyż w większości osładzają je banany w środku i dodatki na zewnątrz.
U nas podane z sosem truskawkowym oraz owocami - truskawki, brzoskwinie, banan.
Myślę, że wyśmienicie będą smakować także z dżemami :)
Zachęcam do wykonania!
Składniki na 20 sztuk:
- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej razowej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3/4 - 1 szklanki letniego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1,5-2 banany
W misce wymieszać mąkę wraz z drożdżami suchymi, dodać cukier, wymieszać, dodać jajko i mleko (początkowo dać 3/4 szklanki) dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze odrobinę mleka, zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki.
Banany pokroić na półplasterki, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 h, do podwojenia objętości. Ja ten etap skróciłam wstawiając miskę do ciepłego piekarnika z zapaloną lampką - myślę że góra 30 minut zajęło ciastu wyrośnięcie.
Rozgrzać dużą patelnię z olejem.
Przygotować sobie miseczkę z olejem (będziemy w niej maczać łyżkę aby ciasto dobrze odchodziło z łyżki).
Nakładać łyżką ciasto i kłaść na patelnię, smażyć z obu stron do złotego koloru.
Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia.
Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami: sos owocowy, frużelina, bita śmietana, dżemy, świeże owoce, syrop klonowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz