sobota, 7 maja 2016

Kuskus z cukinią i fetą



Kuskus zalicza się do tych bardziej ulubionych przez nas kasz, i to wszystkich domowników, bez wyjątku.
Jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo smakowity.
...ale zawiera gluten.

Dzisiaj przygotowany z cukinią i serem feta z lekkim cytrynowym smakiem - bardzo nietypowe, ale za to baaardzo smaczne.
U nas podane do tagine z wołowiny, pasowało idealnie.
Spokojnie możecie łączyć także z innymi mięsami lub zjeść samodzielnie.

Nie wiele dłuższe w przygotowaniu.

Zachęcam do przygotowania.


Składniki dla 4 osób:
  • 300 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g kuskus
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g sera feta

Cukinię umyć, odciąć oba końce, zatrzeć na tarce z dużymi oczkami, wraz ze skórką. Większą patelnię rozgrzać z 1 łyżką oliwy, wrzucić otarty czosnek i chwilkę podsmażyć, dodać cukinię i smażyć ją do momentu aż będzie miękka, na koniec dodać skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz, wymieszać. Chwilkę jeszcze podsmażyć i zestawić z ognia.

W tym czasie zagotować bulion wraz z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia i od razu wrzucić do niego kaszę kuskus, przykryć i pozostawić na 5 minut.

Po tym czasie kaszę przemieszać widelcem, dodać cukinię z patelni, wszystko dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej robić to widelcem). Na koniec dodać pokruszony ser feta, wymieszać.

Podawać samodzielnie lub do mięsa.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz