Kuskus zalicza się do tych bardziej ulubionych przez nas kasz, i to wszystkich domowników, bez wyjątku.
Jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo smakowity.
...ale zawiera gluten.
Dzisiaj przygotowany z cukinią i serem feta z lekkim cytrynowym smakiem - bardzo nietypowe, ale za to baaardzo smaczne.
U nas podane do tagine z wołowiny, pasowało idealnie.
Spokojnie możecie łączyć także z innymi mięsami lub zjeść samodzielnie.
Nie wiele dłuższe w przygotowaniu.
Zachęcam do przygotowania.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g kuskus
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g sera feta
Cukinię umyć, odciąć oba końce, zatrzeć na tarce z dużymi oczkami, wraz ze skórką. Większą patelnię rozgrzać z 1 łyżką oliwy, wrzucić otarty czosnek i chwilkę podsmażyć, dodać cukinię i smażyć ją do momentu aż będzie miękka, na koniec dodać skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz, wymieszać. Chwilkę jeszcze podsmażyć i zestawić z ognia.
W tym czasie zagotować bulion wraz z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia i od razu wrzucić do niego kaszę kuskus, przykryć i pozostawić na 5 minut.
Po tym czasie kaszę przemieszać widelcem, dodać cukinię z patelni, wszystko dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej robić to widelcem). Na koniec dodać pokruszony ser feta, wymieszać.
Podawać samodzielnie lub do mięsa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz