sobota, 28 maja 2016

Paella z ośmiornicą, krewetkami i szparagami



...a zaczęło się tak, że ośmiornica grzecznie leżała sobie w zamrażalniku naszej zapasowej lodówki...
I już kilkakrotnie miał być ten dzień, że ją zjemy jak zawsze coś innego wypadało...
Ale całkiem przypadkiem i nie wiadomo czemu zamrażalka się rozmroziła i ośmiornica także.
A więc wyjścia nie było na obiad będzie paella czyli ryż w towarzystwie tym razem ośmiornicy, a także krewetek i szparag czyli wersja na bogato!

A całość zwieńcza pesto z kolendry...
Mniaaam :)




Składniki dla 4 osób:
  • 1 ugotowana ośmiornica 
  • 2 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 300 g ryżu do risotto 
  • 1,5  łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 2 szklanki wywaru z gotowania ośmiornicy
  • 500 ml wywaru warzywnego (lub odrobina więcej)
  • 250 g krewetek (obranych)
  • 1 pęczek szparag

W pierwszej kolejności gotujemy ośmiornicę, nie rozmrażamy wcześniej.
Ośmiornicę wyjąć z zamrażalnika, rozpakować.
Jeszcze zamrożoną włożyć do garnka - może się to okazać ciężkie, bo moja była dość spora, do tego zmrożona (...ale dałam radę, jak się stopniowo rozmrażała).
Do garnka z ośmiornicą wlać szklankę wody, wrzucić papryczkę chilli, listek laurowy i obraną całą cebulę, ośmiornicę skropić oliwą. Garnek przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu, aż cebula będzie miękka (około 45-60 minut).



W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek i zeszklić, następnie dodać pomidora pokrojonego w kostkę (wcześniej można go sparzyć i zdjąć skórę) i chwilkę podsmażyć, następnie dodać wino i odparować.



Ugotowaną i miękką ośmiornicę odcedzić, położyć na desce i pokroić na małe kawałki. Sos po gotowaniu ośmiornicy przecedzić - będzie nam potrzeba 500 ml, w razie potrzeby uzupełnić wodą.

krewetki obrać, umyć i osuszyć, odłożyć na bok.
Szparagi - odłamać zdrewniałe końce, umyć osuszyć i pokroić na 3 części, odłożyć.



Wywar wraz z wodą wlać na patelnię z pomidorami, zagotować.

Dodać ryż wsypując równomiernie po całości. Doprawić solą, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać krewetki, pokrojone szparagi i ośmiornicę i gotować jeszcze 3-5 minut.

W międzyczasie przygotować pesto z kolendry (ewentualnie może być z natki pietruszki).

Pesto z kolendry:

  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki na pesto umieścić w naczyniu blendera ręcznego i zmiksować do powstania pesto.


Gotową paellę zdjąć z ognia, wyłożyć na nią pesto z kolendry lub natki pietruszki i od razu podawać.



Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz