poniedziałek, 9 maja 2016

Ryż z pieczonym łososiem, szparagami i cukinią



Pomysł na szybkie i bardzo smaczne danie obiadowe lub kolację.
...danie mocno na czasie gdyż ze szparagami!

Nasza dewiza - jemy to co sezonowe w takich ilościach aby najeść się do kolejnego sezonu :)
I jeszcze zrobić tak żeby się nam nie znudziły, a sposobem na to jest urozmaicenie posiłków :)

Potrafimy jednego dnia zjeść szparagi na śniadanie i szparagi na obiad i wcale się nam nie nudzą :)

Poniższe danie jest szybkie do przygotowania co jest dodatkowym plusem w tygodniu, gdy na gotowanie jest mniej czasu :)

U nas ryż szafranowy, ale taki od razu kupiłam :)

...jeśli chcecie sobie też przygotować ryż "smakowy" to możecie dodać 1 łyżeczkę kurkumy lub curry do wody podczas gotowania ryżu.

Poniższe składniki są dla 4 osób ale myślę że spokojnie naje się nimi 6 osób :)

A tymczasem zapraszam do przygotowania dania.


Składniki dla 4 osób:
  • 500 g świeżego filetu z łososia
  • Marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu 
  • 1 pęczek szparag zielonych
  • 1 cukinia
  • 200 g ryżu 
  • 1 łyżeczka kurkumy lub curry (opcjonalnie)
  • Dodatkowo: odrobina oleju lnianego/oliwy, sok z cytryny

W pierwszej kolejności szykujemy łososia, myjemy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki - plastry. Kładziemy na desce skórą do góry i nożem ściągamy skórę - można to bardzo łatwo zrobić nacinając pomiędzy skórą a łososiem i ściągając. Tak robimy z każdym kawałkiem.

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce (większej, będzie w niej leżał nasz łosoś). Każdy kawałek łososia obtaczamy w zalewie, następnie wszystkie kawałki pozostawiamy w misce w miarę jak najbardziej zanurzone w pozostałej marynacie. Pozostawiamy na 1h a przynajmniej 40 minut.

Szparagi myjemy, suszymy, odłamujemy zdrewniałe końce (jest to łatwe bo szparagi same złamią się w odpowiednim miejscu), kroimy na 2-3 cm kawałki. Cukinię myjemy, suszymy kroimy na plasterek grubości 3-4 mm, i każdy plasterek kroimy na ćwiartki. Warzywa odkładamy na bok.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200*C (termoobieg)

W międzyczasie zaczynamy gotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałym sosem z marynaty, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Wraz z łososiem pieczemy warzywa - cukinię od samego początku, także w naczyniu żaroodpornym, a szparagi dokładamy do cukinii na 5 minut przed końcem pieczenia.

Ugotowany ryż przekładamy do naczynia w którym będziemy podawać danie, dodajemy łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, cukinię oraz szparagi. Polewamy pozostałym sosem po pieczeniu łososia, skrapiamy sokiem z cytryny i oleje lnianym.
Całość dokładnie ale bardzo ostrożnie mieszamy widelcem.

Od razu podajemy.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz