środa, 11 maja 2016

Chleb pszenno-żytni


W związku z dietą Emilki piekę więcej chleba z mąk razowych, żytniej i orkiszowej.
Ten jest miksem mąki żytniej jasnej oraz pszennej chlebowej.
Taki on pół na pół, bardziej w kierunku pszennego. Jako że użyłam mąki żytniej jasnej, chleb jest dużo jaśniejszy niż obecny już na blogu chleb żytnio-pszenny.
Pięknie wyrósł, niezwykle prosty w wykonaniu a do tego smaczny.


Składniki na 1 bochenek:
  • 180 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki żytniej jasnej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 330 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 g suchych drożdży (opcjonalnie, w zależności od mocy zakwasu)

W misie miksera wymieszać mąki wraz z solą i drożdżami suchymi, dodać zakwas, wymieszać końcówką haka, po woli dodawać letnią wodę.
Mieszać nie za długo, do dokładnego połączenia składników.

Formę o wymiarach 23x13cm wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi. Zwilżyć ręce, ciasto przełożyć do wysmarowanej formy, wyrównać wierzch.

Formę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W zależności czy chleb był z drożdżami czy bez ciasto będzie rosło od 3-5h.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200*C.
Chleb po wyrośnięciu posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i obsypać płatkami owsianymi.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 190*C i piec kolejne 20 minut.

Chleb wyjąć z piekarnika i formy, stukając w dno powinien być głuchy odgłos - to znak że chleb jest upieczony. Jeśli tak nie ma wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika, już bez formy.

Studzić na kratce.

....nie ma nic lepszego niż własnej roboty chleb....



Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz