Ci co pamiętają dyniowe bułeczki, wiedzą że jest możliwość zrobienia ciasta drożdżowego z dodatkiem dyni.
Ciasto ma przepiękny kolor i bardzo ciekawy smak.
Tym razem w formie babki z dodatkiem pestek dyni.
Ciasto samo w sobie nie jest słodkie, zatem dodatek lukru jest wskazany.
Bardzo piękny kolor dzięki dodatkowi dyni, babka ładnie wyrasta (choć mi ciut opadła w piekarniku), mało słodka, wilgotna - może być świetną propozycją na drugie śniadanie.
Jeśli zostanie Wam trochę puree z dyni warto ją przygotować, nawet dla odmiany choć myślę że smak też Wam podejdzie...
Zapraszam....
Składniki na formę na babkę średnicy 22cm:
- 2/3 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki pure z dyni
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 70 ml oleju
- 12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki pestek z dyni
Jeśli używacie świeżych drożdży to w pierwszej kolejności zrobić rozczyn: drożdże w temperaturze pokojowej wymieszać z 1 łyżką letniego mleka, 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru (wszystkie składniki na rozczyn odjąć ze składników na babkę). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Drożdże suche wymieszać z mąką.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży świeżych, cukier, puree z dyni, sól, mleko i olej. Połączyć składniki delikatnie mieszając a następnie wyrabiać, najlepiej mikserem, końcówką haka przez około 15 minut, na koniec wyrabiania dodać pestki dyni.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1h.
*************
Ciasto można oczywiście wyrobić w maszynie do chleba.
Składniki należy włożyć w kolejności: mokre (mleko, olej), cukier, sól, puree, mąka, drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po sygnale dźwiękowym dodać pestki dyni.
*************
Po wyrośnięciu przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).
Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut, następnie wyjąć ciasto od razu z piekarnika, ostudzić w formie i dopiero po ostudzeniu wyjąć na talerz.
Przygotować lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- trochę pestek dyni do ozdoby
Składniki na lukier wymieszać i rozetrzeć łyżką do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier nie powinien być zbyt płynny ani zbyt gęsty. W razie potrzeby należy albo dodać więcej cukru pudru lub odrobinę wody.
Babkę oblać lukrem i obsypać pestkami dyni.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz