sobota, 9 maja 2015

Muffiny marchewkowe



Muszę przyznać, że ta wersja muffin jest w mocnej czołówce moich NAJ...
Był moment, że zachłysnęłam się muffinami i dużo różnych wersji robiłam... potem zapał opadł i skupiłam się na takich bardziej wyrafinowanych wersjach!

Ta wersja mocno przypomina ciasto marchewkowe...
Mufinny są bogate w dodatki, przez co ciasto jest wilgotne i baaaardzo smaczne.
Jest też szybszą wersją od ciasta, co jest niezawodne kiedy znajomi dadzą znać że zaraz wpadną :)
...niezawodne także w smak...

Choć wersja z kremem oczywiście nie jest obowiązkowa jednak serdecznie Was do niej zachęcam... bo dodaje do nich bardzo wiele...

Zapraszam do wykonania :)


Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka starter marchwi (na grubych oczkach)
  • 2/3 szklanki drobno pokrojonej brzoskwini (może być z puszki i taką daję najczęściej)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki mleka

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiać do miski, dodać cukier, przyprawę korzenną i sól, dokładnie wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej i mleko i razem wymieszać dokładnie. Przelać do miski z suchymi składnikami, dokładnie wymieszać.
Teraz dodać orzechy, brzoskwinię i marchew. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdyby ciasto było za gęste dodać jeszcze odrobinę mleka.

Piekarnik rozgrzać do 180*C.

Przygotować formę i papilotki (jeśli używamy) na muffiny. Ciasto przekładać do formy do 3/4 wysokości lub nawet nieco więcej.

Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Podczas studzenia przygotować krem.

Składniki na krem:
  • 125 g serka Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Serek wraz z cukrem wymieszać w miseczce do powstania gładkiej masy.
Nakładać po łyżeczce na wystudzoną muffinkę, rozprowadzić po całej górze, posypać wiórkami kokosowymi.

Podawać od razu smacznego!

Szybko próbować bo znikają migiem :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz