piątek, 13 maja 2016

Szpinakowa sałatka z makaronem razowym, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą



To była moja propozycja dla mojej rodzinki na kolację.
Raz placuszki, raz goferki, ale jest i sałatka!

Szybka w przygotowaniu, urozmaicona gdyż ma wiele składników, bardzo dobrych składników.
Sałatkę układa się warstwami a przed samym podaniem polewa się ją sosem - cytrynowym winegret, oczywiście jego też przygotujecie sami :)

Sałatki raczej nie powinno się mieszać, choć, co kto lubi....
 ...zatem należy ją nakładać warstwami.

Zachęcam do wykonania.
Jest tak smaczna że została zjedzona za jednym razem!




Składniki dla 4 osób:
  • 100 g szpinaku sałatkowego baby
  • 80 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  • mała puszka kukurydzy
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 6 pomidorów suszonych z oleju
  • 150 g mini mozzarelli
  • garść orzechów włoskich

Sos winegret cytrynowy:
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
W pierwszej kolejności przygotować sos, oliwę wlać do miseczki, czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce, dodać pozostałe składniki.
Wymieszać dokładnie. Odstawić.

Szpinak umyć i osuszyć, oderwać łodyżki pozostawiając same listki. 
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą, odstawić.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na pół.
Pomidory suszone pokroić na paski.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, przekroić na pół, kukurydzę także odsączyć z zalewy.
Orzechy drobno posiekać.

Teraz czas na "złożenie" sałatki.
Na dno miski wrzucić garść szpinaku, na niego równo rozsypać makaron, pomidorki koktajlowe, następnie kukurydzę i pozostałą część szpinaku. Na wierzch rozłożyć suszone pomidory, mozzarellę i całość posypać orzechami włoskimi.

Przed podaniem polać równomiernie sosem.

Nakładać wszystkie warstwy jednocześnie.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz