niedziela, 8 maja 2016

Najprostszy chleb żytni



Zdjęcie już poprawione....
Na powtórkę nie trzeba było długo czekać :)

Chleb wykonany całkowicie z mąki żytniej jasnej, specjalnie dla Emilki która raczej powinna unikać chlebów pszennych.
Z tego też powodu chleb jest mocno wilgotny i bardziej zbity niż z mąką pszenną czy orkiszową.

Natychmiast okazało się jednak, że chleb jest tak dobry że są nim zainteresowani także inni domownicy, zatem ten mały bochenek zniknął ekspresowo!

Chleb łatwy i nieskomplikowany w wykonaniu, zachęcam do upieczenia może swojego pierwszego bochenka..... :)



Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej jasnej
  • 450 ml letniej wody 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 g suchych drożdży (opcjonalnie w zależności od mocy zakwasu)

Mąkę wsypać do misy miksera, dodać sól i suche drożdże jeśli używamy, wymieszać.
Dodać aktywny zakwas (dokarmiony 8-12h wcześniej) i letnią wodę i krótko wyrobić końcówką haka, tylko do połączenia składników.

Formę na chleb o wymiarach 23x13 cm wysmarować masłem i obsypać mąką lub otrębami, przełożyć do niej ciasto na chleb i uformować/wyrównać wilgotną dłonią. Foremkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4,5h w ciepłym miejscu (może być ciepły do 50*C i lekko przestudzony piekarnik z włączoną lampką, lekko uchylony).

Piekarnik rozgrzewamy do 210 *C, chleb skrapiamy wodą i wkładamy do piekarnika, pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy na kratkę, upieczony chleb powinien po postukaniu w spód dawać głuchy odgłos, jeśli tak nie jest można go dopiec bez formy przez kilka minut.

Chleb studzimy całkowicie na kratce.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz