Zdjęcie już poprawione....
Na powtórkę nie trzeba było długo czekać :)
Chleb wykonany całkowicie z mąki żytniej jasnej, specjalnie dla Emilki która raczej powinna unikać chlebów pszennych.
Z tego też powodu chleb jest mocno wilgotny i bardziej zbity niż z mąką pszenną czy orkiszową.
Z tego też powodu chleb jest mocno wilgotny i bardziej zbity niż z mąką pszenną czy orkiszową.
Natychmiast okazało się jednak, że chleb jest tak dobry że są nim zainteresowani także inni domownicy, zatem ten mały bochenek zniknął ekspresowo!
Chleb łatwy i nieskomplikowany w wykonaniu, zachęcam do upieczenia może swojego pierwszego bochenka..... :)
Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej jasnej
- 450 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 g suchych drożdży (opcjonalnie w zależności od mocy zakwasu)
Mąkę wsypać do misy miksera, dodać sól i suche drożdże jeśli używamy, wymieszać.
Dodać aktywny zakwas (dokarmiony 8-12h wcześniej) i letnią wodę i krótko wyrobić końcówką haka, tylko do połączenia składników.
Formę na chleb o wymiarach 23x13 cm wysmarować masłem i obsypać mąką lub otrębami, przełożyć do niej ciasto na chleb i uformować/wyrównać wilgotną dłonią. Foremkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 4,5h w ciepłym miejscu (może być ciepły do 50*C i lekko przestudzony piekarnik z włączoną lampką, lekko uchylony).
Piekarnik rozgrzewamy do 210 *C, chleb skrapiamy wodą i wkładamy do piekarnika, pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy na kratkę, upieczony chleb powinien po postukaniu w spód dawać głuchy odgłos, jeśli tak nie jest można go dopiec bez formy przez kilka minut.
Chleb studzimy całkowicie na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz