środa, 30 grudnia 2015

Sernik orzechowy



Obok makowca na świątecznym stole w Boże Narodzenie musi być sernik! 
Sernik także często pojawia się u nas na Wielkanoc i często tak po prostu jak przychodzą goście.
...bo może ktoś z Was pamięta, że słodyczy i ciast wiele nie jadam, ale dobrej bezy i pysznego kremowego sernika NIGDY nie odmówię :)

Co roku na naszym stole pojawiał się sernik dekadencki, który jest dla mnie numerem 1! 
A więc i w tym roku go upiekłam :)
Al, że piekę dla prawie całej rodziny to musiałam nieco swoje pieczenie urozmaicić :) 
Dodatkowo zatem upiekłam ten oto sernik orzechowy!
Trudno mi powiedzieć czy lepszy od dekadenckiego, bo pozwoliłam sobie jedynie na kilkumilimetrowy paseczek...
Ponoć równie pyszny, choć jak moja teściowa spróbowała u nas dekadencki to powiedziała "...ten orzechowy jest pyszny, ale ten jeszcze lepszy!"
Hmmmm.......

Kiedyś to sprawdzę :)

A teraz jeszcze szybko napiszę z jakich warstw się sernik składa - na spodzie ciasteczka owsiane, na nich warstwa masy orzechowej z orzechów włoskich, potem kremowa warstwa serowa, a na górze polewa z białej czekolady i kilka orzechów włoskich do ozdoby....



Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych typu digestive
  • 40 g roztopionego masła
Ciasteczka drobno pokruszyć, ja robię to przy pomocy malaksera lub przystawki siekającej do blendera ręcznego. Przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, wymieszać razem do momentu aż ciastka będą miały konsystencję mokrego piasku.

Dno tortownicy o wymiarach 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając resztę poza obręcz. Dno wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać i wklepać w dno. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę orzechową:
  • 2/3 szklanki golden syropu lub miodu
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wylać na ciasteczkowy spód i odstawić na bok.


Składniki na masę serową:
  • 500 g sera białego dwukrotnie mielonego
  • 250 g serka philadelphia
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zatem należy je wyjąć z lodówki przynajmniej 2h przed szykowaniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 170*C  (termoobieg).

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Przy pomocy końcówki mieszającej wymieszać. Mieszamy masę serową tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzać jej za bardzo. Napowietrzony sernik mocno urośnie podczas pieczenia, a potem opadnie :(

Masę serową przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 h. Upieczony sernik powinien być ścięty i lekko sprężysty w środku tortownicy.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i tak całkowicie wystudzić. Po tym czasie wstawić do lodówki i schłodzić przez przynajmniej 12 h.

W międzyczasie przygotować polewę z białej czekolady: 
  • 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • 100 g białej czekolady
Śmietanę zagotować w małym garnuszku, zestawić z ognia, dodać pokruszoną białą czekoladę. Ułożyć ją tak aby cała była zanurzona w śmietanie, odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszać całość aż powstanie jednolita gładka polewa. Odstawić i chwilę przestudzić.
Ostudzony sernik polać tężejącą polewą, ozdobić kilkoma orzechami włoskimi.

Idealny!





Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz